c S

DZ se bo seznanil z odstopom Bratuškove z mesta premierke

08.05.2014 06:05 Ljubljana, 08. maja (STA) - Poslanke in poslanci se bodo danes seznanili z odstopom Alenke Bratušek s položaja predsednice vlade. S tem bo mandat prenehal celotni vladi, torej tudi vsem ministrom. Tako bo začel teči 30-dnevni rok, v katerem lahko predsednik republike Borut Pahor predlaga kandidata za novega mandatarja.

Bratuškova je odstop z mesta predsednice vlade podala v ponedeljek, potem ko je na kongresu Pozitivne Slovenije 25. aprila izgubila tekmo za mesto predsednika stranke, na katerega je bil izvoljen ljubljanski župan Zoran Janković. Po današnji seznanitvi DZ z odstopom premierke vlada ne bo imela več polnih pooblastil, ampak bo do imenovanja nove vlade opravljala le še tekoče posle.

Bratuškova se je pred odločitvijo o odstopu po kongresu sestala tudi s predsedniki ostalih koalicijskih strank, s katerimi so se strinjali, da so za državo najboljše čim prejšnje volitve, po možnosti še pred poletjem.

Vendar pa je pri skorajšnjem razpisu predčasnih volitev treba upoštevati ustavno določene roke. Eden teh je 30-dnevni rok, v katerem ima Pahor po posvetovanjih s poslanskimi skupinami možnost predlagati novega mandatarja. Ustavni pravniki so se na sredinem posvetu pri Pahorju strinjali, da je iskanje primernega kandidata predsednikova dolžnost. Če pa bi svojo odločitev, da v tem roku za ta položaj ne predlaga nikogar, prepričljivo utemeljil, lahko ta rok tudi skrajša.

Pahor je po posvetu tudi sporočil, da je na srečanju prevladalo enotno mnenje, da je edini ustavnopravno neprimeren mesec za izvedbo volilnih opravil in volitev avgust. "Moč je sklepati, da volitve v juniju niso mogoče, pač pa upoštevajoč roke bolj mogoče v juliju," je dodal Pahor.