c S

DNS ob ukinitvi Žurnala: Le vlaganje v kakovostno novinarstvo dolgoročno vzdržen poslovni model

08.05.2014 05:53 Ljubljana, 07. maja (STA) - V Društvu novinarjev Slovenije obžalujejo odločitev Styrie, ki se je odločila ukiniti medije, ki so izhajali v okviru skupine Žurnal. Po njihovem mnenju se morajo lastniki in uprave zavedati, da je le vlaganje v kakovostno novinarstvo dolgoročno vzdržen poslovni model. Novinarji Žurnala pa so prepričani, da so si prislužili zaupanje bralcev.

Zaprtje vsakega medija, ki je prispeval k novinarsko profesionalnemu in verodostojnemu obveščanju javnosti in je pomenil dodatno ponudbo na trgu, je zelo slaba novica za medijski prostor in novinarstvo, so danes sporočili iz upravnega odbora Društva novinarjev Slovenije (DNS).

Kot poudarjajo, so se zavedali težke finančne situacije, v kateri je bil Žurnal, a bi od lastnikov pričakovali neprimerno več dostojnosti v postopku ukinjanja medijev. Zaposlene so namreč o odločitvi obvestili, ko je bila ta že izvršeno dejstvo, brez predhodnih opozoril in dialoga o še možnem iskanju rešitev.

Odpuščeni novinarji Žurnala so v sporočilu za javnost zapisali, da so ponosni, da so z majhno ekipo ustvarjali odličen časopis in spletno stran, da so ostali neodvisni in se niso nikomur prodali. "Prepričani smo, da smo si s tem zaslužili zaupanje bralcev. Tudi brezplačnega časopisa ne bi nihče bral, če ne bi bil dober," so dodali.

V DNS novinarjem Žurnala izražajo solidarnost, Styrio pa pozivajo, naj zaposlenim zagotovi vse pravice, ki izhajajo iz delovnopravne zakonodaje, prav tako pa naj poskrbi za svoje stalne honorarne sodelavce.

"Kot smo večkrat opozorili, se bojimo nadaljevanja črnih scenarijev v slovenskih medijih, ki so katastrofa za celoten javni prostor. Primer Žurnal še krepi prepričanje, da prihajajo še težji časi," so zapisali v društvu.

S propadanjem medijev ne namreč ne izgubljajo le novinarji, ampak vsi državljani, zato bi moral biti razmislek o tem, kaj bo s slovenskim medijskim in javnim prostorom najširši, so dodali.

V sindikatu in aktivu novinarjev Dnevnika pa obžalujejo, da so se lastniki časopisnega podjetja Žurnal odločili za ukinitev vseh izdaj. To je nedvomno velik udarec za novinarje in medijsko krajino, ki bo poslej manj raznovrstna in manj kakovostna.

Omenjena organa upata, da se bo vodstvo podjetja z odpuščenimi dogovorilo o ustreznih pogojih prekinitve delovnih razmerij ter pogodb in da jim bo pomagalo pri iskanju novih zaposlitev.

Styria Media Group, ki ima sicer lastniški delež tudi v Dnevniku, se je odločila v Sloveniji prekiniti izdajanje brezplačnih medijev Žurnal, Žurnal24 in Žurnal24.si.

Kot so sporočili iz družbe, so jih v to prisilile težavne makroekonomske razmere v Sloveniji. Za zaposlene pripravljajo socialni načrt - brez dela bo ostalo 53 ljudi. Za zaposlene je bila današnja informacija o ukinitvi presenečenje.