c S

Bratuškova predsednika DZ in predsednika republike obvestila o odstopu s funkcije

06.05.2014 07:08 Ljubljana, 05. maja (STA) - V kabinetu predsednika DZ Janka Vebra so prejeli odstopno izjavo premierke Alenke Bratušek. Tudi v kabinetu predsednika republike Boruta Pahorja so za STA potrdili, da so jo prejeli v vednost. Bratuškova je na družabnih omrežjih Facebook in Twitter ob tem zapisala, da "če res vsi mislijo, kar govorijo, gremo na volitve pred poletjem".

"Državljanke in državljani boste povedali, kdo naj vodi vlado, in to je edino prav," je pripisala Bratuškova na družabnem omrežju.

Bratuškova je v odstopni izjavi predsednika DZ še prosila, naj se DZ z njenim odstopom seznani čim prej. Tako naj bi omogočili, da bi bile predčasne volitve še pred poletjem. Pravniki so si razdeljeni glede tega, ali je zaradi rokov, ki veljajo v DZ od padca vlade do razpisa volitev, to v tako kratkem času sploh verjetno. Poslanske skupine so sicer zatrdile, da novega mandatarja ne bodo predlagale.

V izjavi ob odstopu, ki jo je Bratuškova dala za Televizijo Slovenija in POP TV, pa je dejala, da želi z odstopom prispevati k čim hitrejši rešitvi položaja, v katerem sta se vlada in koalicija po njenih besedah znašli po tem, ko v stranki PS ni dobila zadostne podpore. "S takšno popotnico ne morem odgovorno voditi vlade. Ne smemo dovoliti, da bi zaradi strankarske krize trpela država ali državljani," je povedala.

Pojasnila je, da med dosedanjimi koalicijskimi partnerji vidi pripravljenost za predčasne volitve še pred poletjem. "Prav je, da imate državljani čim prej možnost odločiti kako in s kom naprej. Odgovornost političnega razreda je pri tem ogromna, vendar si to preizkušnjo Slovenija ta trenutek lahko privošči," meni Bratuškova.

"Poslavljam se nekoliko žalostna, ker nisem uspela dokončati zastavljenega dela, a ponosna, da sem bila prva ženska na čelu slovenske vlade, ponosna na opravljeno delo," je dejala premierka v odstopu in posebej naslovila še Slovenke: "Drage Slovenke, naš čas šele prihaja, čas polne enakopravnosti in odkritosrčnega sodelovanja."

Bratuškova je sicer odločitev, da bo z današnjim dnem predsedniku republike Borutu Pahorju in predsedniku DZ Janku Vebru poslala odstopno izjavo, sporočila po sobotnem srečanju z vladnimi partnerji.

DZ se bo z odstopom Bratuškove seznanil predvidoma v četrtek. Nato pa lahko predsednik republike, poslanske skupine ali najmanj deset poslancev predlagajo novega mandatarja. Če je predlog podan, lahko DZ o njem odloča najprej 48 ur in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature. Pahor se je tej možnosti že odpovedal, Bratuškova pa je poslance že pozvala, naj storijo enako.

Če DZ v 30 dneh ne izvoli novega mandatarja oziroma če predlogov zanj ne bi bilo, predsednik republike razpusti DZ in razpiše predčasne volitve. Potem mora biti novi DZ izvoljen najpozneje dva meseca po razpustu prejšnjega, predčasne volitve pa se lahko opravijo najprej v 40 dneh od dneva razpisa.

Za zdaj sicer še nihče ni napovedal, da bo predlagal novega mandatarja. Je pa vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko danes na vprašanje, ali bodo predlagali novega mandatarja, odgovoril: "Nismo nič rekli."

Se pa mnenja pravnikov glede scenarija predčasnih volitev pred poletnimi počitnicami razlikujejo. Za volitve denimo 22. junija bi namreč morali skrajšati omenjeni 30-dnevni rok za razpustitev parlamenta, zato bi se več kot 80 poslancev moralo nedvoumno odreči predlaganju novega mandatarja.