c S

ZSSS ostro proti nacionalnem reformnem programu

17.04.2014 13:30 Ljubljana, 17. aprila (STA) - Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je na današnji razširjeni konferenci v Ljubljani zavrnila nacionalni reformni program 2014/2015, ki ga je vlada sprejela v tem tednu. Po konferenci so se odpravili pred poslopje vlade, kjer bodo predstavili svoja stališča, zahteve pa predali vladnim predstavnikom.

"Program pomeni pot, ki uničuje že tako razrahljano socialno državo, ki znižuje delavske pravice, ki še dodatno slabša življenje upokojencev in dolgoročno zapira možnosti mladim, da si ustvarijo dostojno življenje," je dejal predsednik zveze Dušan Semolič.

Kot je poudaril, v Sloveniji ne potrebujemo skrajnega varčevanja in nadaljevanja poti, ki bo krizo in življenje ljudi še poslabšala. Pač pa po njegovih besedah potrebujemo nacionalni program trajnostnega razvoja in premišljene investicijske politike, s katerim bi lahko zagnali gospodarstvo in odpirali kakovostna delovna mesta.

Po njegovih besedah so državljani tisti, ki morajo povedati, kakšna naj bo država, ne pa finančne institucije. "Delavske pravice niso sovražnik razvoja države in blaginje, pač pa pogoj zanju," je poudaril.

Sodelujoči na razširjeni konferenci so med drugim izrazili nasprotovanje nepremišljeni prodaji državnega premoženja. "Zahtevamo jasno strategijo razvoja Slovenije in šele po tem, če bo sprejemljiva, se lahko pogovarjamo o prodaji podjetij," je dejal sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladislav Rožič.

Prav tako ostro nasprotujejo zmanjševanju števila zaposlenih, delavskih pravic in plač ter zviševanju delovne intenzivnosti.

Med 15 točkami, ki so jih predali vladnim predstavnikom, navajajo, da je stalno ponavljanje omejevanja porabe velika strateška napaka politike varčevalnih ukrepov. Ostro nasprotujejo napovedi o zniževanju mase sredstev za plače v višini petih odstotkov. Na področju trga dela in plač pa so proti stališču iz programa, naj trendi na področju plač vključno z minimalno plačo podpirajo konkurenčnost.

ZSSS nasprotuje nadaljnjemu dereguliranju poklicev in storitev. Izpostavlja zlorabe zaradi dereguliranja postopkov pri ustanavljanju podjetij in opozarja, da še vedno ni sprejeta strategija, ki bi določala klasifikacijo naložb.

Program se tudi nikjer ne dotika resničnih razlogov za vse nižjo delovno aktivnost oz. vse večjo brezposelnost starejših, na področju pokojnin pa ne omenja uresničevanja zaveze o vzpostavitvi demografskega rezervnega sklada, navaja ZSSS. Poleg tega po njihovih besedah ne predlaga rešitev, ki bi odpravljale probleme v zdravstvenem sistemu.

Minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan je pred sejo vlade novinarjem dejal, da so "sindikati za to, da se borijo za delavske pravice, pa če je leva ali desna vlada". "Če menijo, da so delavske pravice kakorkoli ogrožene, je prav, da to tudi glasno povedo," je dejal.