c S

Nasprotniki visokošolskega zakona bodo v sredo protestirali

15.04.2014 16:31 Ljubljana, 15. aprila (STA) - Predlog novega zakona o visokem šolstvu uvaja šolnine na rednem študiju, povečuje obremenitve zaposlenih in poglablja komercializacijo javnih univerz, so prepričani v Študentskem društvu Iskra. Ob tem pozivajo nasprotnike zakona, da se jim pridružijo na protestu v sredo, na katerem bodo zahtevali umik zakona. Pri tem jih podpira tudi Sviz.

Tudi nova različica predloga zakona o visokem šolstvu, ki je objavljena na spletni strani ministrstva, v svojih temeljih ne spreminja ničesar bistvenega, je na novinarski konferenci pred stavbo ljubljanske univerze dejal Jaša Lategano iz Iskre.

S tem zakonom po njegovih besedah "stopamo korak dlje po poti uničenja skupnega dobrega v imenu večanja zasebnega profita". Šolnine predstavljajo mehanizem nadaljnjega izčrpavanja družin, ki bodo morale večji del svojih prihodkov po njegovem prepričanju namenjati za izobraževanje svojih otrok.

Že dandanes fakultete zaradi finančne stiske skušajo breme financiranja na različne načine prenesti na študente. To se odraža v povečevanju izrednega vpisa na račun brezplačnega študija ali pa z drastičnim povečevanjem plačljivih vaj in izpitov, je poudaril Lategano.

Opozoril je, da je določen segment študentov že danes prisiljen plačevati šolnino, z izkoriščanjem tega pa predlog zakona po njegovem mnenju neposredno uvaja mehanizem zaračunavanja šolnine na rednem študiju. Zato se študenti po njegovih besedah nenehno sprašujejo, kako lahko na ministrstvu trdijo, da njihov zakon ne uvaja šolnin.

Uvedba šolnin bo povzročila razmah plačljivega rednega študija na 1. in 2. stopnji v kar največji možni meri. Pod novim zakonom bo črpanje denarja od študentov in njihovih družin bistveno olajšano, sklene Lategano.

Polona Drobnič in Mojca Žerak sta predstavili potek protesta, ki bo v sredo na Kongresnem trgu, na njem pa bodo zahtevali umik predloga novega zakona o visokem šolstvu. Ta protest, na katerem pričakujejo več tisoč udeležencev, bo prva točka poenotenega boja proti razgradnji skupnega dobrega, zato se tiče vseh dijakinj in dijakov, študentk in študentov pa tudi vseh delovnih, upokojenih in brezposelnih ljudi, je poudarila Žerakova.

Drobničeva je povedala, da zaradi sprenevedanja v javnosti tako glede vsebine zakona kot tudi glede usklajenosti zakona s socialnimi partnerji pozivajo vlado in vse koalicijske stranke, da se opredelijo do problematike in njihovih predlogov.

Protest študentov zoper visokošolski zakon podpira tudi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), ki je tudi podpisnik memoranduma, s katerim so na problematičnost tega zakonskega predloga opozorili visokošolski sindikati in predstavniki študentov.

Protestu zoper visokošolski zakon se pridružujeta tudi Gibanje za trajnostni razvoj Slovenje - TRS in stranka za ekosocializem in trajnostni razvoj Slovenije - TRS.