c S

DVK o dilemah v primeru hkratnosti referenduma z evropskimi volitvami

15.04.2014 16:30 Ljubljana, 15. aprila (STA) - DVK je danes razpravljal o dilemah, ki bi se pojavile, če bo ustavno sodišče določilo 25. maj za datum referenduma o arhivski noveli. Med drugim so razpravljali, ali bi v tem primeru imeli skupne volilne odbore za obe glasovanji. Vprašali so se še, ali bo veljal kvorum, uveden z ustavno spremembo, čeprav DZ še ni sprejel izvedbenega zakona.

Predsednik Državne volilne komisije (DVK) Anton Gašper Frantar je na današnji seji opozoril, da so volilni odbori za evropske volitve sestavljeni glede na zastopanost strank v Evropskem parlamentu, medtem ko bi za referendum morali biti sestavljeni glede na zastopanost političnih strank v DZ.

Če bi pustili, da volilni odbori, ki so bili sestavljeni za evropske volitve, opravljajo tudi dela za referendum, potem bi lahko tiste stranke, ki niso zastopane v Evropskem parlamentu, so pa v DZ (PS, SLS in DL), izpodbijale njihovo sestavo. Po njegovem mnenju je treba pretehtati, ali to predstavlja nevarnost za samo veljavnost referenduma. Z isto dilemo bi se po njegovih besedah soočili tudi, če bi bi referendum potekal sočasno z lokalnimi volitvami.

Kot pravi, ne more kot argument za skupne volilne odbore navesti to, da je poceni, čeprav ni v celoti zakonito. S skupnimi odbori bi sicer resda lahko prihranili dva milijona evrov, a opozarja, da če bi referendum zaradi tega padel, bi se stvar podražila na 3,5 milijona evrov.

Vprašanje datuma referenduma bo na dnevnem redu seje ustavnega sodišča znova v četrtek, DVK pa bo o tej dilemi odločala potem, ko bo znana odločitev sodišča.

Če bi ustavno sodišče odločilo, da je odlok za izvedbo referenduma na 4. maj ustaven, pa je vprašanje zmožnosti izvedbe referendumskih opravil. Zakon o referendumu in o ljudski iniciativi zahteva, da dan glasovanja ne sme biti manj kot 30 dni oddaljen od dneva razpisa referenduma, z odločitvijo ustavnega sodišča o zadržanju izvrševanja odloka pa so se referendumska opravila zaustavila.

Sicer pa je DVK že prejela nekatere zahteve volilnih upravičencev za glasovanje v tujini. Če se bo datum referenduma spremenil, potem bo treba ljudi o tem obvestiti ter jih povprašati, ali zahteva za glasovanje v tujini velja tudi za nov datum.

Sicer pa je Frantar danes opozoril tudi, da DZ še ni sprejel sprememb zakona o referendumu, s katerimi bi tudi v zakon prenesli spremenjene ustavne določbe glede veljavnosti referenduma. Te so uvedle zavrnitveni referendum, po katerem je zakon na referendumu zavrnjen, če proti njemu glasuje večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti zakonu glasuje najmanj petina vseh volivcev. A kot pravi Frantar, to ni vprašanje za DVK, pač pa za DZ in ustavno sodišče. Zakon mora DZ sprejeti v letu po spremembi ustave, torej do 24. maja.

Direktor službe DVK Dušan Vučko je danes predstavil tudi aktivnosti DVK pred evropskimi volitvami. Pred tednom dni so poslali prvi sveženj gradiv v tujino. Pričakuje, da bodo do petka poslali še preostala gradiva v tujino. Sicer pa po njegovih besedah ni bila vložena še nobena kandidatura. Rok za oddajo kandidatnih list se sicer izteče 25. aprila.