c S

Gorše obsojen na 10 let zapora

15.04.2014 16:37 Koper, 15. aprila (STA) - Koprsko okrožno sodišče je danes nekdanjega stečajnega upravitelja Braneta Goršeta spoznalo za krivega poslovne goljufije, zlorabe položaja in pranja denarja v stečaju družbe Hidro Koper. Obsodilo ga je na 10 let zaporne kazni in pet let prepovedi opravljanja funkcije. Gorše bo moral vrniti tudi 2,2 milijona evrov protipravno pridobljene koristi.

Sodišče je Goršetu prisodilo tudi stransko denarno kazen v višini nekaj manj kot 50.000 evrov.

Sodba še ni pravnomočna, sodnica pa ni v celoti sledila predlogu tožilstva. To je za Goršeta predlagalo 12 let zaporne kazni. Tožilka Barbara Milič Rožman je po razsodbi povedala, da je z izrečeno sodbo delno zadovoljna: "Zagotovo se bom pritožila na oprostilni del sodbe, o pritožbi zoper obsodilni del pa bom še razmislila."

Pritožbo pa je že napovedal Goršetov zagovornik Emil Zakojnšek. "Obsodilno sodbo sem nekako pričakoval, glede na to, kako se je vodil celoten postopek. Obramba je v tem postopku opozarjala na številna pravna vprašanja, na katera ni odgovorilo niti tožilstvo niti sodišče. Imamo nenavadno situacijo, saj je sodišče v Ljubljani ugotovilo, da Brane Gorše kot stečajni upravitelj ni uradna oseba, imamo pravnomočno civilno sodbo, kjer so za isto obravnavano dejanje ugotovili, da obtoženec ni odgovoren. Kazensko sodišče pa ugotovi, da je odgovoren. Kazen pa je po mojem mnenju tudi pretirana in nesorazmerna."

Zakonjšek je še dejal, da je kazen sicer v skladu s pričakovanji v zadnjem času, da se bo reševalo vse težave in probleme gospodarstva s kazensko represijo.

Sodišče je z današnjo sodbo Goršetu odvzelo tudi del premoženja, med drugim osebne avtomobile, lastniški delež v podjetju Finesta in nepremičnine na Hrvaškem, za hišo v Ljubljani pa velja prepoved prodaje. To premoženje se bo porabilo za poplačilo 2,2 milijona evrov protipravno pridobljene koristi, ki jih mora po današnji sodbi vrniti Gorše.

V stečajnem postopku Hidra naj bi Gorše in soobtoženi s prenakazili z enega računa na drugega oškodovali upnike družbe za skoraj 2,4 milijona evrov.

To ni prva Goršetova obsodba. Aprila lani ga je ljubljansko okrožno sodišče spoznalo krivega zlorabe položaja pri vodenju stečajnega postopka HKS Sicure in ga obsodilo na štiri leta zaporne kazni. Tudi ta sodba ni pravnomočna.

Goršetovo ženo Barbaro ter Vlada Petka pa je danes sodišče za kaznivi dejanji pranja denarja obsodilo na leto dni zapora, sodni senat pa ju je oprostil kaznivega dejanja pomoči pri zlorabi položaja. Rudolfu Trčku je sodišče zaradi kaznivega dejanja pranja denarja izreklo leto in pol zapora ter stransko denarno kazen nekaj več kot 10.000 evrov.

V tem postopku sta bili obsojeni kaznivega dejanja pranja denarja tudi dve nekdanji Goršetovi sodelavki, ki sta dejanje priznali. Vodji podjetja Ofis Poloni Kuhar je bila izrečena enotna kazen dveh let zapora, ki jo bo odslužila z delom v splošno korist. Enako kazen je dobila tudi nekdanja stečajna upraviteljica in finančna svetovalka Stajka Skrbinšek.