c S
Koalicija se je uskladila o ukrepih za izpad v proračunu 07.04.2014 08:31 Ljubljana, 06. aprila (STA) - Koalicijski partnerji so se uspeli dogovoriti o ukrepih, ki bodo po razveljavitvi nepremičninskega zakona nadomestili izpad v proračunu. Po navedbah premierke Alenke Bratušek bodo povečali učinkovitost izterjave javnih dajatev, med 40 in 50 milijonov evrov bodo poiskali s prihranki v širšem javnem sektorju, povišali bodo tudi trošarine.

Kot je po današnjem sestanku koalicijskih partnerjev pojasnila Bratuškova, sta pri ukrepu povečanja učinkovitosti izterjave javnih dajatev v igri dva ukrepa. Prvi je z zakonom omogočiti podjetjem, ki so sposobna redno poravnavati sprotne davčne obveznosti, da zapadle davčne obveznosti lahko poravnajo v določenih obrokih, pri čemer je prvenstveni predlog ta, da poravnajo prispevke za socialno varnost. Poleg tega bodo v postopku prestrukturiranja podjetij z novelo insolvenčne zakonodaje omogočili reprogramiranje davčnega dolga.

Med 40 in 50 milijonov evrov bo vlada pridobila z varčevanji, je napovedala premierka. Po njenih besedah zadnji podatki javnih zavodov, agencij in skladov kažejo na "kar nekaj akumuliranih presežkov" na področju širšega javnega sektorja. Kaže se tudi, da bodo dobički podjetij, ki so v državni lasti, nekaj večji, je dodala.

Razliko pa bodo, tako Bratuškova, pokrili z "nekaj povišanimi trošarinami". Kot je dejala, bo za nekaj od tega potrebna sprememba zakona, velika večina pa se bo lahko uredila z vladnimi uredbami.

Ob tem je premierka povedala, da nekaj manevrskega prostora na prihodkovni strani proračuna dopuščajo tudi davčni prihodki, zlasti lani povišan davek na dodano vrednost (DDV), nekaj več davčnih prihodkov pa da nakazujejo tudi nove makroekonomske ocene iz negativne v pozitivno gospodarsko rast.

"S tem se proračun za leto 2014 absolutno zapre," je zagotovila Bratuškova.

Na današnjem sestanku so se partnerji dogovorili tudi, da bodo nadaljevali s prizadevanji za uvedbo davka na nepremičnine. Zakon bo po besedah premierke dodelan tako, da ne bo nobenih dvomov, da je pravno in ustavno korekten. Zato je ob tej priložnosti znova pozvala ljudi, naj ne glede na to, da je ustavno sodišče razveljavilo zakon o davku na nepremičnine, uredijo evidence.

Kljub danes izraženi polni podpori strank je Bratuškova zatrdila še, da ostaja pri v petek napovedani odločitvi o vložitvi zaupnice. Ne bo pa je vezala na omenjene dogovorjene ukrepe. Za to, kar predlagajo, namreč ni potrebnih večjih zakonskih sprememb. Kot je napovedala, bo zaupnico v DZ vložila v kratkem.

Prvak SD Igor Lukšič pa je povedal, da je bil današnji sestanek potreben zaradi "turbulenc v minulem tednu". Poleg padca nepremičninskega zakona na ustavnem sodišču sta po njegovi oceni "sled v koaliciji" pustili tudi interpelaciji zoper ministra za izobraževanje Jerneja Pikala in notranjega ministra Gregorja Viranta. "Zdaj smo konsolidirali vrste in mislim, da je koalicija v tej sestavi sposobna izpeljati mandat do konca," je dejal in zagotovil, da pa te turbulence vendarle niso bile "tako usodne, kot se je o njih poročalo".

Da bo vladna koalicija "ostala skupaj in enotna", je napovedal tudi predsednik DL Virant, ki je poudaril, da gredo danes predlagani ukrepi Bratuškove v pravo smer. Zadovoljen je zlasti s tem, da vnovičnega dviga DDV ni med ukrepi.

Prvak DeSUS Karl Erjavec pa je poudaril, da je Bratuškova na današnjem sestanku "odigrala pomembno mediacijsko vlogo", z dogovorom pa je koalicija po njegovem mnenju pokazala svojo zrelost. V stranki dogovorjene ukrepe podpirajo, zadovoljni so, da pokojnine in regresi za upokojence ostajajo nedotaknjeni.

Finančnega ministra Uroša Čuferja na tokratnem sestanku koalicije ni bilo.

Tudi danes pa se je premierka zavzela za čim prejšnji kongres PS, kjer se bo za predsedniški stolček po napovedih pomerila s prvim predsednikom stranke Zoranom Jankovićem. Pojasnila je, da bo izvršni odbor, ki je pristojen za sklic kongresa, sklicala prihodnji teden.

Komentirala je tudi ravnanje nekaterih poslancev PS, ki so v petek podprli interpelacijo zoper Viranta. Kot je poudarila, je vsak poslanec odgovoren za svoj glas in lahko glasuje po svoji vesti. Ob tem je priznala, da so s tem kršili koalicijsko pogodbo, a da ta "ni bila kršena prvič in po mojem mnenju od kakšnega poslanca tudi ne zadnjič".

Na današnji vrh koalicije sta se prek družbenega omrežja Twitter že odzvala prvaka opozicijskih SDS in SLS. Prvak SDS Janez Janša je zapisal: "Cirkus AB po pričakovanjih danes ni razpadel, še bo nekaj dragih predstav."

"Vrste so konsolidirane, Slovenija se bo zadolževala naprej," pa ugotavlja predsednik SLS Franc Bogovič. Po njegovi oceni vladna koalicija "s samimi lahkotnimi ukrepi beži od vsakršnih reform in resnih ukrepov za uravnoteženje javnih financ". Ob tem Bratuškovo poziva k vezavi zaupnice na sprejem zakona o fiskalnem pravilu.