c S
Ustavno sodišče bo odločitev o davku na nepremičnine razglasilo ustno 26.03.2014 08:57 Ljubljana, 26. marca (STA) - Ustavno sodišče bo odločitev glede skladnosti zakona o davku na nepremičnine z ustavo razglasilo ustno. Javna ustna razglasitev bo v petek ob 11.30, so sporočili. Morebitno predhodno sprejetje novele zakona o davku na nepremičnine v DZ objave odločbe po navedbah ustavnega sodišča ne bo zamaknilo.

Novela zakona o davku na nepremičnine, ki bo uvedla nekatere spremembe pri davku, za katere se je odločila vlada, bo skoraj gotovo naknadno uvrščena že na tokratno marčno sejo DZ, poslanci pa naj bi o njej glasovali v četrtek.

A na ustavnem sodišču so za STA pojasnili, da morebitna novela ne velja, dokler ne bo objavljena v uradnem listu, poleg tega pa so možni tudi zapleti z vetom državnega sveta.

Ustavno sodišče odloča le o ustavnosti veljavnega zakona, zato se objava odločbe ustavnega sodišča zaradi sprejetja morebitne novele ne bo premaknila, so dodali.

Ustavno sodišče je napovedalo, da bo odločitev glede zakona o davku na nepremičnine sprejelo do konca meseca, ustavni sodniki pa so odločitev sprejeli v torek, je v torek razkril ustavni sodnik Ernest Petrič.

Ustavno sodišče je že 27. februarja izvedlo javno obravnavo zakona o davku na nepremičnine, pred tem pa je zadržalo izvajanje zakona v delu, ki se nanaša na izdajo davčnih odločb.

Na javni obravnavi zakona je pripravljalcem in izvajalcem zastavilo številna vprašanja, med drugim glede načina vrednotenja nepremičnin, možnosti pritožbe in zagotavljanja financiranja občin. Pobudniki presoje so po razpravi ocenjevali, da je ta pokazala, da je zakon neustaven.

Vlada je medtem pripravila nekatere spremembe pri nepremičninskem davku. Predlog novele zakona o davku na nepremičnine za vse stanovanjske nepremičnine, ne glede na rezidenčnost, določa stopnjo 0,15 odstotka, presečni datum za odmero davka pa premika na 1. maj. Tako bodo imeli lastniki čas za urejanje podatkov do konca aprila.