c S

Na čelu uprave za izvrševanje kazenskih sankcij namesto Valentinčiča odslej Podržaj

20.03.2014 07:48 Ljubljana, 19. marca (STA) - Vlada je danes razrešila generalnega direktorja Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Dušana Valentinčiča in za v.d. direktorja imenovala dolgoletnega direktorja zapora na Dobu Jožeta Podržaja. Pravosodni minister Senko Pličanič je pojasnil, da pripravljajo reformno zaporskega sistema, na mestu direktorja pa je želel nekoga s svežimi idejami.

Vlada je Podržaja imenovala za dobo do imenovanja generalnega direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šestih mesecev. Minister Pličanič ocenjuje, da bo Podržaj s svojim strokovnim znanjem in izkušnjam po eni strani zagotavljal stabilnost in delovanje zaporskega sistema, po drugi strani pa tudi izvedel potrebne spremembe in v sistem uvedel dobre prakse iz drugih držav.

Pličanič je tako presodil, kot je povedal po seji vlade, da je ob pripravi reforme sistema izvrševanja kazenskih sankcij Podržaj boljša izbira kot Valentinčič. Vlada je v sporočilu za javnost navedla, da bo za pripravo reforme ustanovila posebno delovno skupino, v kateri bodo predstavniki ministrstva, Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij, stroke in sindikata. Delovna skupina bo predlagala tudi novo organiziranost uprave za izvrševanje kazenskih sankcij.

Po ministrovih besedah se bo reforma nanašala na vse segmente zaporskega sistema, od organizacije do spremembe dela zapornikov, ki je sedaj organizirano v petih javnih gospodarskih zavodih. Od teh je težaven zlasti Javni gospodarski zavod Pohorje, ki je v minulih letih povzročil veliko izgubo, je pojasnil Pličanič. Po njegovi oceni obstaja nevarnost, da se bo podobno zgodilo tudi z ostalimi javnimi gospodarskimi zavodi, zato želijo spremembe.

Pličanič se je Valentinčiču še zahvalil za dosedanje požrtvovalno in dolgoletno delo, tako pri vodenju uprave za izvrševanje kazenskih sankcij kot pred tem pri vodenju koprskega zapora, kamor se Valentinčič tudi vrača.

Vlada je opravila še nekaj imenovanj. Med drugim je sekretarja na ministrstvu za obrambo Primoža Šavca ponovno imenovala za generalnega direktorja direktorata za obrambno politiko, in sicer s 30. julijem letos za dobo petih let.