c S

Višje sodišče končalo pritožbeno sejo v zadevi Patria, odločitev še ni znana

19.03.2014 15:46

Ljubljana, 19. marca (STA) - Na ljubljanskem višjem sodišču je dopoldne potekala javna seja višjega sodišča v zadevi Patria. Na odločitev sodišča bo verjetno treba počakati okoli mesec dni, sodba pa bo strankam poslana po pošti. Predsednik SDS Janez Janša je prepričan, da bo prvostopenjska sodba padla, vprašanje je le, na kateri instanci.

Soobotoženi Ivan Črnkovič, sicer direktor podjetja Rotis, je bolj pesimističen. Boji se, da bo višje sodišče potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča in jih obsodilo. Ob tem svari, da če bodo obsojeni, bodo obsojeni brez dokazov, v tem primeru pa "se bojte, ker nismo izgubili samo milijard, ampak tudi osnovne človekove pravice". V primeru obsodbe se ne boji zapora, se pa boji za podjetje in delavce.

Pričakovanja brigadirja Toneta Krkoviča so po današnji seji bolj pozitivna, kot je mislil, da bodo, saj so imeli možnost dodatno pojasniti razloge za pritožbo. "Pričakujem oprostilno sodbo," je dodal.

Janša pa je pričakoval, da bo višje sodišče že danes sprejelo odločitev. Kot je dejal, se bo odločitev očitno zavlekla in se bo sodbo očitno čim bolj poskušalo približati evropskim volitvam. To bo po Janševih besedah že tretjič, da bo postopek v zadevi Patria približan volilnim opravilom, kar je po njegovem mnenju dodaten znak, da gre že od samega začetka za politični proces.

"Sodišče, ki bo to sodbo razveljavilo, obstaja ali pa še bo sestavljeno," je nadaljeval predsednik SDS in nekdanji predsednik vlade. Poudaril je, da višje sodišče ni zadnja sodna instanca, obstajata še vrhovno in ustavno sodišče. Poleg tega tudi Evropsko sodišče za človekove pravice. "Takšna absurdna obtožba ne more dobiti končne pravne potrditve. Če bi se to zgodilo, je najbolje, da se vsi izselimo iz te države," je še povedal.

Predsednik senata višjega sodišča Milan Štrukelj je že ob začetku današnje seje napovedal, da odločitve danes zagotovo še ne bo, saj je zadeva zelo obsežna. Obenem je Štrukelj pojasnil, da se bodo 30-dnevnega instrukcijskega roka sicer skušali držati, a da se glede na obsežnost in zapletenost zadeve lahko zgodi, da bodo potrebovali dalj časa.

Sodnica poročevalka Mateja Lužovec je v nadaljevanju pojasnila, da se pritožba ne nanaša zgolj na sodbo ljubljanskega okrajnega sodišča, ampak tudi na dva sklepa, s katerima je sodišče odločilo o predlogu za izločitev dokazov. Obramba je namreč izpodbijala na Finskem pridobljene dokaze, ker naj bi bile pri njihovem zbiranju kršene človekove pravice.

Prebrala je izrek sodbe prvostopenjskega sodišča, s katero je bil predsednik SDS Janez Janša obsojen na dve leti zapora, brigadir Tone Krkovič in prokurist Rotisa Ivan Črnkovič pa na 22 mesecev za zapahi.

Obramba je sodbo ljubljanskega okrajnega sodišča izpodbijala zaradi po njihovem mnenju bistvenih kršitev določb kazenskega postopka, kazenskega zakona in tudi zmotne ter nepopolne ugotovitve dejanskega stanja. Kot je dejal Janše zagovornik Franci Matoz, sodba ne premore odločilnih dejstev, sklepanje prvostopenjskega sodišča pa je zmotno. V sodbi ni predstavljenega niti enega neposrednega dokaza za dejanja, ki jih ta očita obtoženemu Janši, je poudaril Matoz.

Zagovorniki zato predlagajo spremembo sodbe in oprostitev njihovih strank ali pa razveljavitev sodbe in vrnitev v ponovno odločanje sodišču prve stopnje. Krkovičev odvetnik Jože Hribernik tukaj predlaga, naj se zadevo na prvi stopnji dodeli drugemu sodniku.

Tožilstvo je odgovorilo, naj se pritožbe zavrne kot neutemeljene ter se sodbo potrdi, potrdi pa naj se tudi izpodbijana sklepa glede predloga za izločitev dokazov. Tožilec Andrej Ferlinc je danes v kratkem nastopu povedal le, da sodbi prvostopenjskega sodišča nimajo kaj dodati, saj da izraža "tisto, kar se je dejansko zgodilo". Prav tako je po oceni tožilca primerna odmera kazni.

Današnjo sejo senata so v dvorani spremljali tudi nekateri poslanci SDS, med njimi vodja poslanske skupine Jože Tanko, pa tudi drugi vidnejši predstavniki te stranke, denimo France Cukjati in evropski poslanec Milan Zver. Nekdanji notranji minister in poslanec SDS Vinko Gorenak je pred sodiščem izrazil pričakovanje, da v končni fazi sodba, če bo obsodilna, na višjih instancah ne bo obstala.

Pred sodiščem se je sicer zbralo okoli 200 ljudi, ki so s transparenti in vzkliki izražali podporo na prvi stopnji obsojeni trojici. Razvili so večjo slovensko zastavo, nekateri so imeli v rokah tudi rdeče nageljne in transparente, s katerimi so med drugim izražali prepričanje, da za sodnim procesom stoji nekdanji predsednik republike Milan Kučan, in se zavzemali za pravno državo in pravično sojenje. Napisi na njih so bili: Brez dokazov, danes jaz, jutri ti, konec osebne svobode ali Nočemo politične sodnije, hočemo pravno državo.

Poleg podpornikov pa je pred sodiščem na Tavčarjevi ulici prišlo tudi nekaj deset Janševih nasprotnikov, ki pričakujejo potrditev prvostopenjske sodbe. Med drugim so nosili transparent z napisom Gotov je, Janša v zapor.

Sodišče druge stopnje lahko pritožbo zavrne kot neutemeljeno in potrdi sodbo sodišča prve stopnje ali razveljavi to sodbo in pošlje zadevo sodišču prve stopnje v novo sojenje. Lahko pa tudi višji sodniki sami spremenijo prvostopenjsko sodbo. Če bi se zadeva vrnila v ponovno sojenje, bi se sodišče zagotovo znašlo v časovni stiski, saj bo zadeva Patria zastarala avgusta prihodnje leto.