c S

Darko Šarić po več kot štirih letih na begu vendarle za zapahi

19.03.2014 07:55 Beograd/Podgorica, 18. marca (STA) - Skoraj pet let po sprožitvi kazenskega postopka in več kot štiri leta po razpisu mednarodne tiralice je balkanski "kralj kokaina" Darko Šarić za zapahi. V mednarodni operaciji, ki sta jo vodili Srbija in Črna gora, so Šarića priprli v Latinski Ameriki in ga davi preko Podgorice prepeljali v Beograd, kjer so ga že zaslišali in mu odredili pripor.

43-letni Šarić velja za enega glavnih organizatorjev trgovine z drogo na Balkanu. Aretiran je bil v usklajeni akciji Srbije in Črne gore, ki sta jo vodila ministra za pravosodje Nikola Selaković in Duško Marković. Glavno vlogo pri aretaciji je sicer odigrala srbska varnostno-obveščevalna služba BIA.

Po aretaciji so Šarića namestili v zaporu v Beogradu ter ga zaslišali na posebnem sodišču za organizirani kriminal, po katerem so mu zaradi begosumnosti, resnosti očitanih kaznivih dejanj in drugih razlogov že odredili 60-dnevni pripor.

Fotografije, ki so jih ob tem objavili srbski mediji, kažejo, da je Šarić zagorel in v dobri formi ter da so bila poročila o tem, da naj bi imel plastično operacijo, napačna.

Po odmevni aretaciji so pristojni v Srbiji in Črni gori danes razkrili, kako je potekal več kot štiri leta trajajoč lov za mafijskim botrom. Na novinarskih konferencah so o tem spregovorili Selaković in Marković ter srbski tožilec za organizirani kriminal Miljko Radisavljević, oglasil se je tudi podpredsednik srbske vlade Aleksandar Vučić.

Vseh podrobnosti sicer niso želeli razkriti, saj je, kot so pojasnili, na begu še vedno 15 oseb, obtoženih tihotapljenja mamil, in tri osebe, obtožene pranja denarja.

Šarić se je skrival v Latinski Ameriki, kjer se je selil med štirimi državami. Kje in kdaj točno so ga aretirali, ni znano. Je pa znano, da je 24. februarja - ko je ugotovil, da se zanka okrog njega oži in je aretacija neizbežna - sam preko svojega odvetnika srbski vladi ponudil, da se "brezpogojno preda".

Kot sta zatrdila Selaković in Vučić, je bila predaja zares brezpogojna in v njej Šarić ni niti zahteval niti dobil kakršnihkoli koncesij.

Edina koncesija je bila to, da se je lahko danes zjutraj na mednarodnem terminalu letališča v Podgorici za pol ure sestal s svojo družino in odvetnikom. Prav ta postanek v Podgorici je vzbudil precej zanimanja pri medijih. Ti so med drugim ugibali, da so Šarića dejansko prijeli že pred dvema tednoma, a so to v Podgorici zanikali.

Do pomembnega preobrata v lovu naj bi sicer prišlo junija lani, ko je bila v okviru BIA po neposrednem odloku Vučića vzpostavljena tajna delovna skupina z izključno nalogo izslediti in prijeti "kralja kokaina". Končno operacijo so nato izvedli ob sodelovanju z najmanj 15 tujimi varnostnimi službami.

Vučić se je za pomoč posebej zahvalil ameriški Cii, sicer pa so pomembno vlogo odigrale še slovenska Sova ter avstrijske, italijanske, švicarske, španske in belgijske agencije. Iz Sove so v zvezi s tem za STA sporočili le, da v skladu s predpisi, ki urejajo ravnanje s tajnimi podatki, ne morejo posredovati ali komentirati teh podatkov.

Šarićevo ime se je v javnosti prvič pojavilo pred petimi leti v povezavi s primerom, v katerem je urugvajska policija v pristanišču Santiago Vasquez zasegla 2,8 tone kokaina na jahti Maui, ki je plula pod britansko zastavo. Takrat sta bila aretirana nek Urugvajec in Srb.

Drogo so zasegli v okviru skupne akcije Balkanski bojevnik ameriške agencije za boj proti drogam DEA, srbske BIA in urugvajske policije. Za Šarićem so se takrat izgubile vse sledi, so pa v Srbiji prijeli večje število njegovih sodelavcev.

Sojenje Šariću v odsotnosti in njegovim sodelavcem se je na posebnem sodišču v Beogradu začelo marca 2012. Nadaljevalo naj bi se 24. marca, zaenkrat pa ni jasno, ali bo na zatožni klopi takrat že sedel tudi Šarić. Šarić je sicer obtožen, da je od leta 2009 pretihotapil 5,7 tone kokaina in samo v Srbiji opral več kot 20 milijonov evrov.

Šarić je imel v Črni gori, kjer je bil rojen leta 1970, in v Srbiji vrsto zemljišč in nepremičnin. V minulih štirih letih so sicer njemu ter njegovim sorodnikom in sodelavcem zasegli že za več milijonov premoženja, med drugim številna stanovanja, hiše, zemljišča, podjetja, hotele in delnice.

Boj proti organiziranemu kriminalu je ena ključnih zahtev EU, s katero je Srbija januarja odprla pristopna pogajanja. Evropska komisija je pozdravila Šarićevo aretacijo in izrazila pričakovanje, da ji bo sledilo učinkovito sojenje v skladu z evropskimi standardi.

Poznavalci v Srbiji se strinjajo, da je aretacija pomemben korak v boju proti organiziranem kriminalu. Sociolog Dušan Janjić je za srbski Blic ocenil, da bo zagotovo pripomogla k razkrivanju povezav med politiki in organiziranim kriminalom. Ta proces bo preizkus za vse, v njem pa ne bi smeli nikomur prizanesti, je poudaril.

Politični analitik Vuk Stanković je medtem za srbsko tiskovno agencijo Tanjug menil, da je aretacija dokaz, da je Srbija na poti preobrazbe iz države, ki ima težave z vladavino prava, v državo, v kateri se zakoni brezpogojno spoštujejo. "Za tem dejanjem je stala odločna politična volja," je prepričan.

Ta politična volja se pripisuje predvsem Vučiću, ki je tudi po zaslugi slovesa borca proti organiziranem kriminalu prepričljivo slavil na nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah v Srbiji. Vučić je v sedanji vladi tudi koordinator za delo obveščevalnih agencij in naj bi bil edini srbski politik, ki je imel vse informacije o lovu na Šarića. V preteklosti je že večkrat napovedal njegovo aretacijo, nazadnje minuli teden.

Po drugi strani je na mnoge druge srbske politike v minulih letih - med drugim lani na premiera Ivico Dačića, ki je bil leta 2009 notranji minister - padel sum, da so tako ali drugače povezani z narko karteli. Med drugim naj bi že vse od leta 2009 uhajale informacije iz srbske policije, zaradi česar so jo tudi bolj ali manj izključili iz lova na Šarića.