c S

Balkanski bojevnik junija ponovno na prvi stopnji

18.03.2014 15:13 Ljubljana, 18. marca (STA) - Ljubljanska okrožna sodnica Andreja Sedej Grčar, ki bo v drugo vodila sojenje v zadevi Balkanski bojevnik, je predobravnavne naroke v tej zadevi razpisala za 2., 3., 4., 9., 10., 11. in 16. junij, so pojasnili na ljubljanskem okrožnem sodišču. Sprva je sicer bilo napovedano, da se bo zadeva na prvo stopnjo vrnila šele konec leta.

Ker vsi obtoženi trdijo, da so nedolžni, je pričakovati, da bo po predobravnavnih narokih, ki so namenjenih priznanju krivde, steklo tudi sojenje.

V zadevi Balkanski bojevnik je bilo obtoženih 17 oseb, ki jih je policija aretirala 25. maja 2010. V sojenju, ki se je začelo slabo leto zatem, je sodišče novembra 2012 štiri obtožene obsodilo na zaporne kazni, ostale pa oprostilo, med njimi tudi prvoobtoženega Dragana Tošića. Še pred tem je sodišče izločilo večino obremenilnih dokazov.

Po pritožbah tožilstva in obsojenih je višje sodišče novembra lani vsem štirim obsojenim zaporne kazni zvišalo, za preostalih 13 pa slab mesec pozneje oprostilne sodbe razveljavilo in določilo, da se sojenje zoper njih ponovi. Odločilo je tudi, da so dokazi, ki jih je prvostopenjsko sodišče izločilo, zakoniti.