c S
Državni svet danes o vetu na zakon o dostopu do informacij javnega značaja 13.03.2014 10:04 Ljubljana, 13. marca (STA) - Državni svet bo na današnji izredni seji odločal o predlogu skupine svetnikov za odložilni veto na novelo zakona o dostopu do informacij javnega značaja, ki je bila sprejeta 6. marca. Predlagatelji menijo, da bi morali biti javno razkriti tudi podatki o slabih posojilih, ki niso bili preneseni na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB).

DUTB bo morala z uveljavitvijo novele zakona objaviti podatke o posojilih, ki so bila iz bank v prevladujoči lasti države prenesena nanjo. Gre za posojila, razvrščena v razreda D in E, torej tista, ki zamujajo več kot 90 dni.

Vendar pa poslanci niso sprejeli dopolnila DL, s katerim bi se javno razkrilo podatke o vseh slabih posojilih, tudi tistih, ki so ostala v bilancah bank.

"Menimo, da bi v ta del morali biti vključeni tudi tisti slabi krediti bonitetnih skupin D in E, ki niso bili preneseni na slabo banko, temveč ostajajo v bankah v državni lasti," je zapisala skupina svetnikov s prvopodpisanim Jankom Poženikom.

Pri slabih kreditih gre namreč, kot je zapisala skupina osmih svetnikov, za ogromno finančno in družbeno škodo in za dejanja, ki so resno ogrozila slovenski bančni sistem.

V DL so sicer že napovedali, da bodo vložili svoj predlog novele zakona, s katero bi omogočili razkritje tudi tistih slabih kreditov, ki niso v DUTB, a so povzročili bančno luknjo. Vložitev predloga novele sta napovedali tudi SLS in NSi.

Če bodo državni svetniki odložilni veto izglasovali, bo moral DZ o njem ponovno odločati, vendar bodo tedaj potrebni glasovi absolutne večine vseh poslancev, torej najmanj 46.