c S

Štefanec ne namerava odstopiti, na tnalu tudi predsednik republike

13.03.2014 07:48 Ljubljana, 12. marca (STA) - Novoimenovani predsednik KPK Boris Štefanec kljub kritikam vztraja pri svoji odločitvi, da s položaja ne bo odstopil. Zagotovil je tudi, da predsedniku republike Borutu Pahorju ni nikoli ničesar zamolčal. Medtem je na tnalu tudi Pahor, ki pa pravi, da bi zavrnitev Štefaneca zaradi donedavnega članstva v PS lahko kdo prepoznal kot lustracijo.

Štefanec, ki ga je Pahor za predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) imenoval v četrtek, je danes prvič podrobneje pojasnil svoj pogled na imenovanje. Jasno je napovedal, da bo Pahorjev ukaz o imenovanju izpolnil v celoti.

Po njegovih besedah sicer drži, da je Pahor na petkovi novinarski konferenci povedal, da postopek izbire ni takšen, kot bi si ga želel in da bi ob dejstvu, če bi mu postopek dopuščal več samostojnosti, morda izbral drugače. "A takoj po konferenci se je Pahor pogovarjal z nami in izrecno povedal, da se je za nas tri odločil ob trdnem prepričanju, da se je dobro odločil tudi v skladu s predlogi izbirne komisije, a da je želel le kritizirati sedanji postopek," je dodal.

Tako Štefanec Pahorjevega nastopa ni razumel kot nekakšne nezaupnice. Namigi, da bi moral predsedniku "že takrat pomoliti svojo odstopno izjavo na servieto ali žepni robček", pa se mu zdijo skrajno neprimerni.

Ob tem je pojasnil, da ga Pahor v razgovoru 5. marca ni vprašal o politični opredelitvi in morebitnem članstvu v kakšni stranki. Je pa istega dne dobil vprašanje o tem iz Pahorjevega urada in odgovoril, da je član PS.

Štefanec se je za izstop iz PS odločil tik pred imenovanjem na čelo KPK. Svojo odločitev zagovarja z besedami, da mu je Pahor na razgovoru dejal, da je prav njega izbirna komisija predlagala kot edinega kandidata za predsednika, a da se še ni odločil, ker je želel opraviti razgovor še s kandidati za namestnika. "Prav zaradi tega in da to dejstvo ne bi bilo kakšna ovira za moje delo, če bom za predsednika KPK res imenovan, sem se odločil izstopiti iz stranke," pravi.

Sicer pa je poudaril, da je politična opredelitev ustavna človekova pravica in temeljna svoboščina, izbirna komisija pa bi kršila ustavo, če bi ga spraševala o političnih opredelitvah.

Glede odzivov javnosti Štefanec pravi, da seveda ima pravico biti kritična do celotnega postopka izbire, a da bi kljub vsemu morala spoštovati odločitve predsednika.

Štefanec je sicer žalosten, ker sta v torek odstopila oba novoimenovana namestnika KPK, a jima njune pravice ne odreka, zato tega ne komentira.

Oglasili pa so se tudi člani izbirne komisije. Predsednica druge izbirne komisije Simona Habič je pojasnila, da jih je članica komisije in tudi poslanka PS Melita Župevc ob koncu izbirnega postopka seznanila z govoricami, da je Štefanec član PS. Pahorja o tej informaciji niso obvestili, je bil pa njegov urad seznanjen.

Dodala je, da so člani komisije te navedbe Župevčeve poskušali preveriti tudi na spletu in ugotovili, da očitno ni vidnejši član politične stranke. Ugotovili so tudi, da zaradi spoštovanja zakona in ustave ne more biti izključitveni kriterij, je pojasnila Habičeva.

Kot je še navedla, Štefanec svojega članstva v politični stranki ni omenil, izbirna komisija pa kandidatov ni mogla spraševati po spolni usmerjenosti, veroizpovedi in politični usmerjenosti.

Izbirni komisiji še vedno stojita za svojo odločitvijo glede na že vnaprej postavljene kriterije, je še povedala in izrazila prepričanje, da je komisija svoje delo opravila korektno in etično.

Novinarje je zanimalo, zakaj odgovori kandidatov niso nikjer zapisani in jih javnost ne more videti. Predsednica prve izbirne komisije in članica druge izbirne komisije Polonce Kovač je pojasnila, da so tako presodili - in tudi večinsko mnenje pravnikov, da je tako -, ker ne gre za objektivizirano odločitev o primernosti kandidatov, iz katere ni razvidno, kdaj so pogoji izpolnjeni in kdaj ne.

Štefanec sicer meni, da bi bilo bolje, če bi posnetki obstajali.

SDS pa je ravno zaradi izbrisanih magnetogramov policiji in tožilstvo naznanila sum storitve kaznivega dejanja uničenja listin in preprečitve dokazovanja zoper člane izbirne komisije. Ti pravijo, da so pogovore snemali za interno uporabo, kandidati pa da so imeli zagotovilo, da bodo posnetki uničeni.

Medtem zaradi "spornega imenovanja" Štefaneca skupina pesnikov in pisateljev iz upravnega odbora Društva slovenskih pisateljev od Pahorja zahteva odstop. Po njihovi oceni je namreč Pahor "škandalozno" odločbo podpisal z vednostjo o "strankarski okuženosti" kandidata.

Na navedbe se je odzval tudi Pahor in zapisal, da bi bila zavrnitev primernosti Štefaneca za predsednika KPK zaradi dejstva, da je ali da je bil član stranke, absolutno nesprejemljiva. S tem bi po njegovih navedbah postavil merilo, ki bi ga lahko kdo prepoznal kot lustracijo.

Predsednik sprejema odgovornost za imenovanje Štefaneca na položaj predsednika KPK. "Nikakor pa nisem pripravljen sprejeti odgovornosti, da njega ali kogarkoli drugega na ta položaj ne bi imenoval zaradi (bivšega) članstva v stranki, če tega pogoja ne zahteva zakon," pojasnjuje. Sicer pa mu je Štefanec zagotovil, da ni nobenih osebnih ali drugih okoliščin, zaradi katerih ne bi mogel nepristransko opravljati svoje funkcije.

Kot še poudarja Pahor, je bil Štefanec po dveh razpisnih krogih edini kandidat, ki mu ga je predlagala izbirna komisija. Kot predsednik republike članov vodstva KPK mimo predlogov izbirne komisije ni smel predlagati.

V stranki Solidarnost pa so Pahorja pozvali, naj prepričljivo pojasni svojo udeležbo v postopku izbire novega vodstva KPK. "Ne samo, da je izbor in imenovanje novega vodstva do temelja zamajalo zaupanje v ta ključen organ boja proti korupciji, vsi indici kažejo celo, da je s svojim nonšalantnim ravnanjem, izrekanjem dvoma v kandidate in bežanjem pred lastnimi pristojnostmi zakuhal situacijo, zaradi katere je resno načet javni ugled tega organa in začetek njegovega delovanja v novi sestavi," so ostri v zunajparlamentarni stranki.

Iniciativa Evropska Slovenija pa je Pahorja pozvala, naj "zaradi kršitev pravnega reda in politizacije izbirnega postopka" ponovi razpisni postopek za vodstvo KPK. Hkrati naj se v okviru svojih pristojnosti aktivno vključi v spremembe predpisov, ki urejajo to področje.