c S
Do jesenskih volitev se obeta uzakonitev možnosti odpoklica župana 12.03.2014 15:53 Ljubljana, 12. marca (STA) - Notranji minister Gregor Virant je reprezentativnim združenjem občin predstavil predlog novele zakona o lokalni samoupravi, ki predvideva možnost odpoklica župana. Na predlog predstavnikov združenj bo Virant razmislil tudi o ideji, da bi z odpoklicem župana razpustili občinski svet. Novelo načrtujejo sprejeti še pred jesenskimi lokalnimi volitvami.

Z možnostjo odpoklica župana bi po Virantovih besedah volivcem omogočili, "da v situacijah, ko jim prekipi, poprimejo za pero namesto za granitno kocko, kot smo imeli priložnost videti". Kot je pojasnil na novinarski konferenci po današnjem srečanju s predstavniki združenj občin, bi pobudo za začetek postopka odpoklica župana lahko sprožila najmanj dva odstotka volivcev v občini, ki so glasovali v prvem krogu zadnjih volitev, nato pa bi začeli zbirati podpise za razpis glasovanja. Prag potrebnega števila podpisov je odvisen od velikosti občine in se giblje med 10 in 30 odstotki.

Glasovanje o odpoklicu bi bilo po ministrovih besedah veljavno, če bi se ga udeležilo dovolj volivcev, in sicer vsaj 90 odstotkov v primerjavi s številom volivcev iz prvega kroga zadnjih volitev. Župan pa bi bil razrešen, če bi tako glasovala večina. Odpoklic župana ne bi bil mogoč manj kot šest mesecev po izvedenih volitvah in manj kot šest mesecev pred novimi rednimi volitvami.

Kot je pojasnil Virant, so ga predstavniki reprezentativnih združenj občin pozvali k razmisleku, da bi v primeru odpoklica župana razrešili celoten občinski svet, saj bi bil sicer lahko novi župan v občinskem svetu blokiran, kot se to dogaja v Mariboru. Po Virantovem mnenju je takšna rešitev utemeljena in bi jo veljalo zapisati v zakon. Tako bi v primeru odpoklica župana poleg ponovnih županskih v občini izvedli tudi vnovične volitve v občinski svet.

Predlagana novela zakona o lokalni samoupravi po Virantovih besedah predvideva še druge spremembe, usmerjene v racionalizacijo lokalne samouprave. Župani v občinah z do 5000 prebivalci bi tako po novem funkcijo lahko opravljali samo nepoklicno, v noveli bi prav tako omejili število podžupanov glede na velikost občine.

Prav tako predlog novele predvideva zmanjšanje števila občinskih svetnikov, kar je minister danes prav tako predstavil predstavnikom občin. Javno pa o tem, kot pravi, še ne želi govoriti, saj predlog v tem delu koalicijsko ni usklajen. Usklajene predloge novele bodo po ministrovih besedah v vladno proceduro poslali v roku dveh tednov. Sprejetje novele pa načrtujejo še pred razpisom jesenskih lokalnih volitev, tako da bodo spremembe že veljale v novem županskem mandatu.

Na vprašanje, ali bi na podoben način veljalo uvesti tudi možnost odpoklica poslanca, je Virant odgovoril, da je treba tudi o tej možnosti resno razmisliti. Kot pravi, so se o tem že večkrat posvetovali z ustavnopravnimi strokovnjaki, težava pa je v tem, ker po sedanjem volilnem sistemu ni točno jasno, kateri volivci so določenega poslanca izvolili. "Bomo pa delali tudi v to smer," je obljubil.