c S
Šrot naj bi nezakonito financiral svoj zasebni projekt menedžerskega prevzema 27.02.2014 15:02 Ljubljana, 27. februarja (STA) - Nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot je po mnenju tožilca Jožeta Kozine pri vodenju pivovarne zlorabil svoj položaj za "nezakonito financiranje svojega zasebnega projekta menedžerskega prevzema". Pivovarno in njene hčerinske družbe je, kot je na začetku glavne obravnave dejal Kozina, oškodoval za več kot 100 milijonov evrov.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je danes začela glavna obravnava v sojenju Šrotu, ki je kot prvi mož Pivovarne Laško in predsednik nadzornih svetov Pivovarne Union in Radenske v letih 2008 in 2009 izpeljal menedžerski prevzem Pivovarne Laško. Pozneje so družbe znotraj skupine, domnevno po njegovih navodilih, sklepale posojilne pogodbe s Šrotom povezano družbo Infond Holding, vendar posojila nikoli niso bila poplačana v celoti.

"V nasprotju z zakonskimi določili je Šrot odredil in nato preko podrejenih izvajal nezakonito financiranje svojega lastnega prevzemnega projekta, tako da je prikazal finančne potrebe družbe Infond Holding, v kateri so se koncentrirale delnice Pivovarne Laško," je dejal tožilec. Kot je dodal, je finančne potrebe družbe pojasnjeval z razlogom "obrambe delnic Mercatorja in dolžnostjo celotnega koncerna".

Vsa tekoča denarna sredstva, ki so jih imele družbe na razpolago, so se morala prenašati na Infond Holding, ki jih je skoraj v celoti porabil za financiranje nakupa delnic Pivovarne Laško, Šrotu v obtožnici očita Kozina. "Infond Holding sicer ni šel sam v prevzem, temveč je zaradi bonitete to storil s slamnatimi družbami. Sklenjeno je bilo, da bodo te delnice pozneje prešle v last Infond Holdinga, to pa je Šrot storil prav s sredstvi družb iz skupine Pivovarne Laško," je dejal Kozina.

Končna posledica te finančne operacije, ki je potekala od 7. novembra 2008 do 30. junija 2009, je bilo več kot 110 milijonov evrov posojil Infond Holdingu, ki pa v večini nikoli niso bila vrnjena, je poudaril tožilec. Pivovarna Laško in hčerinske družbe so bile tako po njegovi oceni oškodovane za več kot 100 milijonov evrov, Šrotova Atka-Prima pa je dobila prav toliko nezakonito pridobljene koristi.

Kozina je ob koncu predstavitve obtožnice zoper Šrota še dodal, da je bila v tem času po informacijah tožilstva družba Infond Holding že insolventna, vendar so jo z "računovodskim friziranjem bilance" prikazali kot solventno.

Nekdanjemu direktorju Infond Holdinga Matjažu Rutarju in nekdanji Šrotovi svetovalki Vesni Rosenfeld pa tožilec očita pomoč pri kaznivem dejanju zlorabe položaja. "Rutar je Šrotu dal na razpolago družbo Infond Holding za zlorabo položaja, podpisal pa je tudi vse posojilne pogodbe. Vedel je, da se sredstev ne uporablja za interese večstopenjskega koncerna," je poudaril Kozina.

Zastopnik Pivovarne Laško Valter Bogataj je pojasnil, da pivovarna v tem postopku ne bo vložila premoženjsko-pravnega zahtevka proti Šrotu in družbi Atki-Prima, preko katere je Šrot obvladoval pivovarno, saj v zvezi s tem že potekajo pravdni postopki. Od Rutarja in Rosenfeldove pa pivovarna skupno zahteva nekaj več kot 100 milijonov evrov.