c S
Prazni ministrski mesti končno zapolnjeni, novoimenovani ministri na delo v torek 25.02.2014 08:10 Ljubljana, 24. februarja (STA) - Gospodarski in zdravstveni resor sta po treh mesecih znova dobila vodstvo s polnimi pooblastili. DZ je potrdil Alenko Trop Skazo za ministrico za zdravje, Metoda Dragonjo pa za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo. Zaradi koalicijske računice je prišlo do zamenjave na uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu, prevzema ga Gorazd Žmavc.

Primopredaje na omenjenih ministrstvih bodo potekale že v torek. Tudi premierka Alenka Bratušek je v nagovoru poslancem izrazila pričakovanje, da bodo novoimenovani ministri čim prej pričeli z delom. Prav tako je Bratuškova prepričana, da bodo novi ministri na svojih resorjih prinesli obrat na bolje, saj da je ta pričakovan, možen in nujen.

Glede na trenutni gospodarski položaj v Sloveniji novoimenovanega ministra Dragonjo, ki je sicer gospodarski resor vodil že v vladi Janeza Drnovška med leti 1997 in 1999, zagotovo čaka zahtevno delo. Da je program Dragonje dober, so mu priznavali tudi nekateri opozicijski poslanci. Ob tem pa jih je več opozorilo, da zadanega ne bo mogel uresničiti.

Dragonja je bil po imenovanju v DZ redkobeseden. Glede omenjenih opozoril priznava, da se je v vladi treba vedno usklajevati. A si bo prizadeval za to, da bodo v glavnih programskih usmeritvah naredili preboj. Na druga konkretna vprašanja o zadanih ciljih pa novinarjem ni odgovarjal.

Bolj zgovorna je bila nova zdravstvena ministrica Trop Skaza, ki je novinka v politiki. Po potrditvi je novinarjem dejala, da je bila njena napoved o morebitni uvedbi novih dajatev na področju zdravstva le razmišljanje po vzoru izkušenj nekaterih sosednjih držav, ki so se srečevale s podobno situacijo oz. pomanjkanjem denarja za zdravstvo. Glede na to, da so se tudi nekatere koalicijske stranke obregnile ob to njeno napoved na matičnem odboru DZ, pa je dejala, da "brez dogovora med koalicijskimi partnericami in širšo družbeno skupnostjo ne gre".

"Konsenz pa bo pokazal, v katero smer bomo šli pri iskanju morebitnih dodatnih finančnih sredstev," je dejala. Ob tem je znova napovedala boj proti korupciji v zdravstvu. "Boj proti korupciji pomeni tudi več sredstev v zdravstveni blagajni, ne glede na to, kako bomo reševali finančno situacijo blagajne," je pojasnila.

Sicer pa je Trop Skaza glede vodenja ministrstva optimistična, saj da je to v njeni naravi. Po torkovi predaji poslov na ministrstvu pa napoveduje "veselo na delo".

Medtem ko sta Dragonja in Trop Skaza do ministrskega stolčka prišla zaradi odstopov Stanka Stepišnika in Tomaža Gantarja novembra lani, pa so bile okoliščine Žmavčeve priključitve vladni ekipi drugačne. Na čelu urada za Slovence v zamejstvu in po svetu bo namreč nasledil Tino Komel iz vrst PS, ki mora nazaj v poslanske klopi zavoljo koalicijske računice, po kateri je ta resor prevzel DeSUS.

DeSUS je doslej imel iz svojih vrst tudi ministra za zdravje, a ker je Trop Skaza ministrica iz kvote PS, DeSUS pa je želel ohraniti dva resorja v vladi, so se v vladi odločili za rošado. Komelova se je tako morala posloviti s položaja ministrice, saj resor poslej pripada kandidatu DeSUS.

Žmavc je po imenovanju napovedal, da bo nadaljeval z že postavljeno strategijo na resorju, pozornost pa bo usmeril tudi v večje povezovanje z zunanjim in gospodarskim ministrstvom. Da je DeSUS zdaj prevzel oba zunanja resorja, je sicer lahko čudna, a tudi kar praktična situacija, saj da bodo lahko konkretno sodelovali. Njihovim aktivnostim bodo operativna podpora lahko zlasti diplomatsko-konzularna predstavništva, je dodal.

Nove ministre je podprlo 49 poslancev, 18 jih je bilo proti. Poslanci so glasovali v skladu z napovedi - koalicija je kandidature podprla, poslanci SDS so glasovali proti, v SLS in NSi so se glasovanja vzdržali.

Sicer pa Bratuškova napoveduje, da bo vladna ekipa storila vse, da bodo zaupanje prebivalstva upravičili. S popolnjeno ekipo so velike obljube, kot so gospodarski zagon, dostopno javno zdravstvo in prerojeni odnosi z rojaki po svetu na veliki preizkušnji, pravi premierka. Ta vladna ekipa pa namerava do konca mandata delati za to, da bo imelo delo več ljudi, da bodo čakalne vrste v zdravstvu dostojne in da bodo najboljši ostali doma, je dodala.