c S
Nekdanji zastopnik Patrie za Slovenijo: Precej Cekutovih informacij je bilo napačnih 25.02.2014 08:03 Ljubljana, 24. februarja (STA) - V zadevi Patria II je na Okrožnem sodišču v Ljubljani danes pričal nekdanji zastopnik Patrie za Slovenijo Reijo Niittynen. Pojasnil je, da je slikar Jure Cekuta za svoje storitve od Patrie prejemal honorar v višini 4000 evrov mesečno. A se je kmalu izkazalo, da je bilo precej informacij, ki jim jih je Cekuta posredoval, napačnih.

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je nadaljevala glavna obravnava v zadevi Patria II, v kateri je nekdanji vodja temeljnih razvojnih programov na Morsu Peter Zupan obtožen zlorabe uradnega položaja, slikar Jure Cekuta pa napeljevanja k zlorabi. Zupan naj bi zaupne podatke o nakupu z ministrstva prenesel do Cekute, ta pa naj bi jih posredoval Patriinemu zunanjemu sodelavcu in posredniku Hansu Wolfgangu Riedlu.

Na današnji obravnavi je prek videokonference pričal Niittynen, ki je imel v času pred podpisom pogodbe o nakupu oklepnikov nalogo preveriti možnosti za izvedbo projekta in tudi možnosti lokalnega zastopništva Patrie.

Na začetku svojega delovanja v Sloveniji v letih 2004 in 2005 se je po njegovih besedah z Juretom Cekuto večkrat srečal, prvič novembra 2004 v Riedlovih poslovnih prostorih na Dunaju. Cekuta je bil namreč Riedlov pomočnik, Riedlovo podjetje pa je imelo s Patrio sklenjeno svetovalno pogodbo.

Cekuta se je Niittynenu tedaj predstavil kot umetnik, ki pa ima tudi stike s politiko in široko mrežo kontaktov v Sloveniji. Med temi kontakti je Cekuta Niittynenu omenil Zvonka Kremljaka z oddelka za logistiko in Petra Zupana z obrambnega ministrstva.

Patria je prvo pogodbo s Cekuto prek elektronske pošte sklenila avgusta 2005, še eno pa na začetku leta 2006, je pojasnil Niittynen. Cekutov mesečni honorar je bil 4000 evrov, njegove naloge pa promocija Patrie na ministrstvu za obrambo, spremljanje napredovanja projekta in iskanje primernega lokalnega zastopnika Patrie. Na ta način je Cekuta, kot je potrdil Niittynen, od Patrie prejel 72.000 evrov. Pozneje pa je pogodbe s Cekuto sklepal Riedl.

Sodnica Dejana Fekonja je ob tem izpostavila pogodbo med Riedlovim podjetjem in Cekuto iz začetka leta 2006. Na vprašanje, ali je torej imel Cekuta sklenjeni dve pogodbi, eno s Patrio in drugo z Riedlovim podjetjem, je Niittynen odgovoril, da je očitno bilo tako. Ni pa Riedl Patrii nikoli pokazal pogodbe med njegovim podjetjem in Cekuto, je povedala priča.

Sicer so se Cekutove informacije, ki jih je posredoval Patrii, po besedah Niittynena večkrat izkazale za neosnovane oz. napačne. Patria je namreč v Sloveniji imela tudi druge vire, česar pa Cekuta očitno ni vedel. Tudi mnoge informacije, ki so držale, so predstavniki Patrie dobili že pred tem, kot jim jih je posredoval Cekuta, je povedal.

Na vprašanje sodnice, ali so bile Cekutove informacije torej vredne 4000 evrov na mesec, je Niittynen odvrnil, da je danes to težko ocenjevati. Takrat so se pač zanesli na njegove reference, ob tem pa je Niittynen poudaril, da je Cekuta na začetku pravzaprav zahteval še mnogo višji honorar. Ob tem je dodal, da mu ni znano, da bi Patria kakšen honorar kadar koli nakazala Petru Zupanu.

Sodnica se je dotaknila tudi dela elektronske korespondence med Cekuto, Riedlom in predstavniki Patrie, ki naj bi dokazovala uhajanje pomembnih dokumentov z ministrstva k Patrii. Vendar je Niittynen zanikal, da bi bili ti dokumenti za Patrio ključnega pomena.

Zaslišanje Niittynena, ki je danes potrdil, da ima tudi sam eno Cekutovo sliko, se bo nadaljevalo 5. marca.

Cekuta in Zupan sicer krivdo zanikata. Zupan pravi, da je Patria imela podatke še preden jih je dobil sam, Cekuta pa pravi, da je bila večina podatkov javno objavljenih, nekatere da si je tudi izmislil, da je upravičil svojo pogodbo.