c S

Stranke neenotno o napovedani ustavni obtožbi; o morebitni podpori molčijo

19.02.2014 08:04 Ljubljana, 18. februarja (STA) - Koalicijske in opozicijske stranke so glede današnje napovedi SDS v zvezi z vložitvijo predloga ustavne obtožbe zoper predsednico vlade Alenko Bratušek in ministre, če do torka ne bo vložen predlog izvedbenega zakona o fiskalnem pravilu, neenotne. V strankah sicer, kot je razvidno v odzivih za STA, o podpori predlogu obtožbe še niso razpravljali.

V Pozitivni Sloveniji so opozorili, da vlada v skladu z načelom delitve oblasti ne nosi pravne odgovornosti za ravnanja zakonodajne oz. ustavodajne veje oblasti. DZ se je namreč zavezal, da sprejme ti. izvedbeni zakon o fiskalnem pravilu v šestih mesecih od uveljavitve sprememb ustave, predlagatelji zakona pa so poleg vlade lahko tudi poslanci ali volivci.

"Kar pomeni, da bi poleg vlade lahko predlog t.i. izvedbenega zakona podal tudi kdo od navedenih predlagateljev in da vlada v tem primeru nosi zgolj politično, in ne pravne odgovornosti," so zapisali.

Poleg tega vlada pri pripravi predloga proračuna za leto 2015 ni bila vezana na izvajanje drugega odstavka novega 148. člena ustave oz. fiskalnega pravila, kar po njihovem mnenju pomeni, da do kršitev ustave ni prišlo oz. ni moglo priti. Dodali so, da je današnje ravnanje največje opozicijske stranke "še eden v nizu korakov, s katerim skušajo blokirati Slovenijo s svojo protirazvojno in razdiralno politiko".

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je ocenil, da so "politični agendi 2014, ko se Slovenija spopada s težko gospodarsko in finančno situacijo, v SDS poleg služb SDV, arhivov, rdečih zvezd in Zdravljice dodali še ustavno obtožbo". Po njegovem mnenju je žalostno, da "se prav ta stranka proglaša za stranko, na kateri je večina osamosvojitvenih zaslug, ko pa na drugi strani počne ravno nasprotno, razdvaja in deli".

Predsednik SLS Franc Bogovič je opozoril, da je ravno izvedbeni zakon o fiskalnem pravilu tisti, ki v ustavo zapisano fiskalno pravilo tudi potrdi v praksi, kot tak pa bi moral biti osnova pri načrtovanju bodočih proračunov za naslednja leta. "Zelo jasno je videti, da se vlada spretno izogiba tej obvezi, kot tudi, da očitno nima prav nobenega interesa za sprejetje tega zakona, čeprav jo k temu zavezuje zapis pravila v ustavo," je poudaril Bogovič.

Po njegovem mnenju je ravnanje predsednice vlade zelo neodgovorno. S tem, da se ne drži zavez in ne izpolnjuje obljub - niti tistih, danih mednarodni skupnosti -, se še dodatno zmanjšuje kredibilnost slovenske države, verjame.

V NSi pa so zaskrbljeni, ker se ne spoštuje roka za sprejem fiskalnega pravila. "Vsak dan zamude pri sprejemu fiskalnega pravila pomeni večje finančno breme za prihodnje generacije, kar je nedopustno. Vlado zato tudi v NSi pozivamo, da pripravo in sprejem fiskalnega pravila postavi za eno izmed prioritetnih nalog svojega nadaljnjega dela," so zapisali.

Odziva DeSUS in Državljanske Liste STA ni uspela pridobiti.

Poslanska skupina SDS je danes namreč napovedala vložitev ustavne obtožbe zoper predsednico vlade in ministre, če do torka ne bo vložen predlog zakona o fiskalnem pravilu. Vodja poslancev SDS Jože Tanko je opozoril, da vlada v predpisanem roku ni predlagala zakona o izvedbi fiskalnega pravila, zato smo po njegovih besedah v neustavnem položaju.

Na ministrstvu za finance so odgovorili, da bo predlog omenjenega zakona predvidoma v kratkem šel v nadaljnjo obravnavo, medtem ko so v kabinetu predsednice vlade zapisali, da tej izjavi ministrstva nimajo kaj dodati.