c S
Glavna obravnava v zadevi Janša proti Berglundu končana, sodba v 30 dneh 17.02.2014 15:18 Ljubljana, 17. februarja (STA) - Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je danes končala glavna obravnava v tožbi, s katero nekdanji premier Janez Janša med drugim od finske televizije YLE in njenega novinarja Magnusa Berglunda zahteva odškodnino in umik izjav. Sodba bo izrečena pisno v 30 dneh, je za STA povedal Berglundov odvetnik Andrej Kirm.

Sodišče je danes zaslišalo še nekdanjega notranjega ministra Dragutina Mateja, ki je odgovarjal na vprašanja, povezana z izjavo nekdanjega v. d. generalnega direktorja policije Bojana Potočnika, da je Janša oviral policijsko preiskavo domnevno spornih poslov pri nakupu osemkolesnikov. Po navedbah Kirma je Mate danes zanikal, da bi mu Janša v zvezi z omenjeno preiskavo dajal kakršna koli navodila.

Janša namreč s tožbo zahteva milijon in pol evrov odškodnine ter umik izjav, objavljenih v oddaji, ki so jo na finski televiziji YLE predvajali 1. septembra 2008, nekaj tednov pred slovenskimi parlamentarnimi volitvami. Tožbo je vložil proti avtorju oddaje Berglundu, televiziji YLE, Potočniku ter direktorju Sistemske tehnike Milanu Švajgerju.

Ljubljansko okrožno sodišče je decembra 2011 odločilo, da morata Berglund in YLE Janši plačati 15.000 evrov in umakniti izjavo, da je oseba, ki je v Patriinih dokumentih označena z J, Janša in da je Patria podkupila predsednika slovenske vlade.

Svoje mnenje, da je Janša oviral policijsko preiskavo domnevno spornih poslov pri nakupu osemkolesnikov, bi po tej sodbi moral umakniti Potočnik, ki mu je sodišče naložilo tudi plačilo 6500 evrov odškodnine. Tožbene očitke na račun Švajgerja pa je okrožno sodišče zavrnilo.

A je ljubljansko višje sodišče sodbo prvostopenjskega sodišča decembra razveljavilo, zato je moralo to zadevo obravnavati znova.