c S

Začenja se zbiranje 40.000 podpisov za referendum o arhivski noveli

13.02.2014 07:55 Ljubljana, 13. februarja (STA) - SDS bo danes začela zbirati 40.000 podpisov, potrebnih za izvedbo referenduma o noveli zakona o arhivskem gradivu in arhivih (predlog). Zbiranje lahko traja do 19. marca, če jih bo pobudnikom uspelo zbrati, bo moral DZ referendum razpisati v sedmih dneh.

Volivec lahko podporo referendumu odda tako, da izpolni, podpiše in na upravni enoti overi predpisani obrazec, ki ga nato odnese ali pošlje pobudniku. Obrazec lahko podpiše in odda tudi preko enotnega državnega portala e-uprava z varnim elektronskim podpisom, overjenim s kvalificiranim potrdilom.

Kot je za STA povedal tiskovni predstavnik SDS Jernej Pavlin, bo obrazec mogoče natisniti z njihove spletne strani, prav tako ga bo mogoče dobiti na stranki, pri aktivistih na stojnicah in sami upravni enoti. Kot pojasnjuje, bo imela stranka stojnice povsod, kjer bo to mogoče, posebej v večjih mestih.

Že dopoldne bodo obrazec podpore na upravni enoti Ljubljana-Center overili prvopodpisana pod referendumsko pobudo, poslanka SDS Eva Irgl, publicist Roman Leljak in zgodovinarka Tamara Griesser Pečar.

Če bo pobudnikom v predpisanem roku uspelo zbrati 40.000 podpisov, bodo morali zahtevo za referendum v DZ vložiti najpozneje v sedmih dneh po preteku roka za zbiranje podpisov, DZ pa bo moral nato referendum razpisati v sedmih dneh. Pri tem od dneva razpisa do dneva glasovanja ne sme preteči manj kakor trideset dni in ne več kakor leto dni. V kolikor bi do dneva glasovanja preteklo več kot 45 dni, pa bi moral o tem odločiti državni zbor z dvotretjinsko večino navzočih poslancev.

Poleg SDS referendum o noveli podpirajo še v SLS, a napovedujejo, da pri zbiranju podpisov ne bodo sodelovali.