c S

Thaler glede podkupovanja s tožilstvom dosegel sporazum

30.01.2014 14:42

Ljubljana, 30. januarja (STA) - Bivši evropski poslanec Zoran Thaler je za STA danes potrdil, da je s specializiranim državnim tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde zaradi jemanja podkupnine. "V Murdochov resničnostni šov Sunday Timesa sem bil pred tremi leti porinjen neprostovoljno, zdaj iz njega prostovoljno izstopam," je dejal.

Thaler, ki je vpletenost v podkupovanje stalno zanikal, o podrobnostih sporazuma sicer ni želel govoriti, saj je tako dogovorjeno s tožilstvom.

Dnevnik je v današnji izdaji poročal, da je v sporazumu pristal na vikend zapor, denarno kazen in nekajletno prepoved opravljanja poklica.

STA pa je iz zanesljivih virov izvedela, da je del sporazuma tudi, da bo Thaler do naroka na račun Pediatrične klinike v Ljubljani vplačal 15.000 evrov.

Iz istega vira je STA tudi izvedela, da je Thaler sporazum s specialnim tožilstvom sklenil v decembru in ga podpisal v začetku januarja, torej pred vložitvijo obtožnice. Obtožnica je bila nato vložena iz formalnih razlogov, saj sicer ne more priti do naroka na sodišču.

Kdaj bo narok, Thaler, ki je bil do odstopa evropski poslanec SD/S&D, sicer ni vedel povedati, je pa za STA izrazil upanje, da bo čim prej, v nekaj tednih, saj se zato tudi ni pritožil na obtožnico.

Predsednik SD Igor Lukšič je vest o pobotanju na novinarsko vprašanje danes komentiral z besedami, da so sodni postopki vedno stvar udeleženih in sodišča, da pa "imamo v Sloveniji problem, ker nimamo neke sodne prakse" in je prav, da se oblikuje, medtem ko je v Evropi zelo različna. "V vsakem primeru je prav, da se stvari rešujejo. Tisto, kar je mogoče tu problem, je res, da je stvar trajala predolgo, da so čakali mogoče naslednje volitve. Ampak v vsakem primeru je prav, da stvari dobivajo epilog čim prej, zlasti ko gre za politiko," je dejal na novinarski konferenci o novi koalicijski pogodbi.

Afero so marca 2011 razkrili novinarji britanskega Sunday Timesa, ki so se pod krinko lobistov z nekaterimi poslanci v Evropskem parlamentu dogovorili, da bodo ti v zameno za denar vložili določene amandmaje k evropski zakonodaji, dogovarjanje pa so posneli s skrito kamero.

Thaler je dan po objavi obtožb v časniku 21. marca 2011 odstopil s položaja evropskega poslanca. Obtožbe je zavračal in poudarjal, da denarja nikoli ni nameraval sprejeti in da je že od začetka "nespodobne ponudbe" novinarjev Sunday Timesa vedel, da gre za manipulacije, kompromitacije in diskreditacije evropskega poslanca.

Poleg Thalerja so se v afero zapletli še trije evropski poslanci. Avstrijca Ernsta Strasserja so na Dunaju zaradi sprejemanja podkupnine sprva obsodili na štiri leta zapora, a je vrhovno sodišče novembra lani sodbo razveljavilo in odredilo novo sojenje. Romunsko tožilstvo je septembra lani z vložitvijo obtožnice končalo preiskavo svojega evropskega poslanca Adriana Severina. Proti Špancu Pablu Zalbi Bidegainu pa ni bila uvedena niti sodna preiskava, navaja Dnevnik.

Evropski urad za boj proti goljufijam (Olaf) sicer v preiskavi primera Thaler ni našel dokazov o nepravilnostih za uvedbo disciplinskega ali kazenskega postopka, je pa slovenska protikorupcijska komisija v Thalerjevem ravnanju našla utemeljene razloge za sum storitve kaznivih dejanj s področja korupcije po slovenski zakonodaji.

Komisija je zato primer odstopila Nacionalnemu preiskovalnemu uradu, ta pa specializiranemu tožilstvu. Okrožno sodišče je aprila lani ugodilo tožilski zahtevi in uvedlo preiskavo, na katero pa se je Thaler pritožil. Pritožba ni uspela, s čemer se je kazenski postopek formalno začel. Specializirano državno tožilstvo je nato 17. januarja letos vložilo obtožbo zoper Thalerja.