c S

Zagreb zanika pogovore o javnih obravnavah pri arbitraži o meji

29.01.2014 08:12 Zagreb/Ljubljana, 28. januarja (STA) - Hrvaško zunanje ministrstvo je danes za STA zanikalo navedbe slovenskega zunanjega ministra Karla Erjavca, da se pogovarjajo o tem, da bi bile ustne obravnave v arbitražnem postopku za določanje meje med Hrvaško in Slovenijo odprte za javnost. Erjavec je danes v Ljubljani dejal, da se Hrvaška s tem načeloma strinja.

"O odpiranju obravnave se nismo pogovarjali," so za STA odgovorili na hrvaškem ministrstvu za zunanje in evropske zadeve.

Minister Erjavec je pred tem danes v Ljubljani izjavil, da bo zunanje ministrstvo kmalu na vlado vložilo predlog za spremembo arbitražnega sporazuma o meji s Hrvaško, tako da bi bila ustna obravnava na arbitražnem sodišču javna. Kot je dodal, se z odprtjem obravnave za javnost v Zagrebu načeloma strinjajo.

Na slovenskem MZZ so nato pojasnili, da je bilo vprašanje transparentnosti arbitražnega postopka obema strankama postavljeno pred časom. Hrvaški predstavniki so takrat izrazili načelno pripravljenost, da je postopek za javnost odprt. Slovenija je pri tem spomnila na določbe sporazuma o arbitražnem postopku, ki določa, da je postopek pred arbitražnim sodiščem zaupen.

Slovensko zunanje ministrstvo tako vidi edino možnost za zagotovitev transparentnosti in preglednosti ustne obravnave v spremembi enega odstavka arbitražnega sporazuma - petega odstavka 6. člena. Meni tudi, da bi bila možnost javnega spremljanja ustne obravnave v interesu obeh strani, zato bo Slovenija po ustrezni poti predlagala spremembo omenjenega odstavka sporazuma.

V arbitražnem sporazumu iz novembra 2009 je sicer zapisano, da je arbitraža zaupen postopek in da se izvaja v angleškem jeziku.

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je v začetku januarja napovedala, da je prvo ustno obravnavo v Haagu mogoče pričakovati konec februarja ali v začetku marca. Erjavec pa je danes dejal, da bi lahko bila junija.

Na današnje izjave ministra Erjavca, da je za Slovenijo nesprejemljiv arbitražni postopek v primeru spora o Ljubljanski banki, so hrvaški diplomati za STA povedali, da je Pusićeva po srečanju z Erjavcem novembra lani v Zagrebu omenila arbitražo zgolj kot eno izmed opcij za reševanje spora.

Ocene ministra Erjavca, da so se zaradi nespoštovanja memoranduma z Mokric "odnosi med državama zelo ohladili, tudi na osebni ravni", v Zagrebu niso želeli komentirati.