c S

DZ pričakovano sprejel novelo zakona o RTVS, višina rtv-prispevka se ne spreminja

29.01.2014 07:58 Ljubljana, 28. januarja (STA) - Po pričakovanju je DZ ob zaključku današnjega nadaljevanja januarske seje sprejel novelo zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), ki jo je vlada poslala v proceduro po skrajšanem postopku. Z novelo se višina rtv-prispevka ponovno določa v zakonu o RTVS, pri tem pa se višina prispevka ne spreminja in ostaja pri 12,75 evra za fizične osebe.

Od 78 prisotnih poslancev jih je za novelo glasovalo 55, proti pa se jih je izreklo 21.

Sedaj je višina rtv-prispevka določena v zakonih o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014 ter za leti 2014 in 2015, kar je po mnenju ministra za kulturo Uroša Grilca neustrezna rešitev, tudi z vidika zagotovitve finančne neodvisnosti nacionalne RTV hiše.

Enako kot na seji parlamentarnega odbora za kulturo, ki je bila 14. januarja, je bilo tudi v obravnavi na seji DZ slišati pomisleke na račun novele le iz poslanske skupine SDS. Njeni poslanci so izrazili skrb, da novela prinaša prikrito povišanje rtv-prispevka. SDS je zato napovedala, da novele ne bo podprla.

Pred sejo DZ je SDS vložila dopolnilo, ki bi znižalo rtv-prispevek. Dopolnilo je namreč določilo, da bi v obdobju od uveljavitve novele do vključno leta, ki sledi letu, v katerem gospodarska rast preseže 2,5 odstotka bruto družbenega proizvoda, prispevek znašal deset evrov. DZ je dopolnilo zavrnil.

Novela vključuje tudi nekaj popravkov nomotehnične oziroma redakcijske narave, ki so potrebni zaradi zagotovitve popolne jasnosti predpisa, tudi v delu, ki se nanaša na izvolitev generalnega direktorja RTVS. Grilc je sicer za letos napovedal pripravo novega zakona o RTVS, ki naj bi v celoti prenovil to področje.