c S

Šrot ni priznal krivde za zlorabo položaja pri financiranju menedžerskega prevzema

23.01.2014 10:23 Ljubljana, 23. januarja (STA) - Nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot na predobravnavnem naroku na ljubljanskem okrožnem sodišču ni priznal krivde za očitano kaznivo dejanje zlorabe položaja. Tudi nekdanji direktor Infond Holdinga Matjaž Rutar in nekdanja Šrotova svetovalka Vesna Rosenfeld, ki sta obtožena pomoči pri zlorabi položaja, nista priznala krivde.

Po manj kot letu dni od prve obsodilne sodbe je moral danes Šrot znova sesti na zatožno klop, na predobravnavnem naroku pa je imel možnost s sodiščem skleniti dogovor o priznanju krivde.

Šrot je kot prvi mož Pivovarne Laško in predsednik nadzornih svetov Pivovarne Union in Radenske v letih 2008 in 2009 izpeljal menedžerski prevzem Pivovarne Laško. Pozneje so družbe znotraj skupine, domnevno po njegovih navodilih, sklepale posojilne pogodbe s Šrotom povezanima družbama Infond Holding in Center Naložbe, ki pa nikoli niso bile poplačana v celoti.

Pivovarna Laško in njene hčerinske družbe naj bi bile, kot je prepričan okrožni državni tožilec Jože Kozina, zlorabljene za povečanje koncentracije Šrotovega lastništva v skupini Pivovarne Laško, ki jo je izvajal prek povezanih družb Infond Holdinga.

Šrot je še pred morebitnim izrekom o krivdi danes dejal, da obtožnice ne razume v celoti, zato je želel, da mu jo tožilec predstavi. Želel je izvedeti, ali mu tožilstvo očita oškodovanje družbe ali pridobitev koristi. "Priznam, da sem storil menedžerski prevzem, nisem pa storil kaznivih dejanj," je dejal.

Kozina je dejal, da mu obtožnica očita oboje, saj da je "škoda zrcalna slika pridobljene koristi". Šrot je po njegovih besedah s tem, ko je za potrebe refinanciranja prevzemnega projekta, prenašal sredstva na Infond Holding, naklepno oškodoval družbo, saj je vedel, da ta posojila, ki so bila že v začetku nezakonita, ne bodo vrnjena.

Šrot z utemeljitvijo tožilca ni bil zadovoljen, vendar sodnica Vladislava Lunder danes ni dovolila nadaljnjega razčiščevanja morebitnih nejasnosti glede obtožnice. Predsednici senata je Šrot zato očital, da s svojimi stališča pravzaprav opravlja funkcijo tožilstva.

Šrotu je prvostopenjsko sodišče lani zaradi zlorabe položaja pri preprodaji delnic Istrabenza že prisodilo pet let in 10 mesecev zaporne kazni, vendar sodba še ni pravnomočna.