c S
Romunskega hekerja Victorja Faura izpustili iz pripora 22.01.2014 17:19 Murska Sobota, 22. januarja (STA) - Romunskega državljana Victorja Faura so danes izpustili iz ekstradicijskega pripora v Murski Soboti. Okrožno sodišče je sicer že odločilo, da ga ne izročijo ZDA, kjer ga iščejo z mednarodno tiralico zaradi vdora v računalniške sisteme nekaterih ameriških državnih agencij, odločitev pa je nato potrdilo še višje sodišče. Faur se vrača v Romunijo.

Faur se je po prihodu iz pripora v izjavi novinarjem zahvalil slovenskim oblastem za pravo odločitev in da se ni uklonila ameriškemu pritisku. Poudaril je, da je bil za to dejanje že obsojen v Romuniji.

Upal je, da bo odločitev o izročitvi znana prej, vendar so po njegovih besedah ZDA do zadnjega trenutka čakale s pošiljanjem zahteve za izročitev. Prepričan je, da so v ZDA vedeli, da nimajo možnosti za njegovo izročitev, vendar so ga želeli čim dlje zadržati v Sloveniji.

Faur s hekerskim imenom SirVic je v hekerskih krogih zelo znan, ker mu je med letoma 2004 in 2006 uspelo vdreti v računalniške sisteme ameriške vesoljske agencije Nasa, tamkajšnje agencije za energijo in v računalnike ameriške mornarice. Američani so ga obtožili, da je s svojimi vdori napravil za 1,3 milijona dolarjev škode in da je zaradi njegovega vdora Nasa med drugim za nekaj časa ostala brez povezave z vesoljskimi plovili, zato so za njim razpisali mednarodno tiralico.

Kot je v torek poročalo Delo, so pomurski policisti zaradi tiralice Faura oktobra lani med rutinskim preverjanjem na pomurski avtocesti prijeli in pridržali ter ga predali murskosoboškemu okrožnemu sodišču. To je za 29-letnika odredilo ekstradicijski pripor, dokler ne bi pravnomočno odločili o njegovi morebitni izročitvi ZDA. Faur je izročitvi nasprotoval, saj so mu zaradi dejanj, ki mu jih očitajo ZDA, sodili že v njegovi domači državi.

Senat Okrožnega sodišča v Murski Soboti je zadevo po uradni dolžnosti poslalo tudi v preizkus Višjemu sodišču v Mariboru, ki je potrdilo njihovo odločitev o neizročitvi ZDA.