c S

Ponovljeno sojenje v zadevi Balkanski bojevnik šele konec leta

21.01.2014 13:39 Ljubljana, 21. januarja (STA) - Ponovljeno sojenje v zadevi Balkanski bojevnik bo konec letošnjega leta, so povedali na Okrožnem sodišču v Ljubljani. Kot navajajo, ima namreč sodnica, ki ji je bila zadeva dodeljena, pred tem v obravnavi druge zadeve.

Sodnica, ki bo sodila v zadevi Balkanski bojevnik, ima po navedbah sodišča pred tem v delu zadevo, kjer je glavna obravnava v fazi dokaznega postopka in se bo končala predvidoma februarja, ter zadevo, kjer obtožba še ni pravnomočna. Prav tako ji je bila v delo dodeljena kazenska zadeva, kjer bo moralo sodišče delati posebno hitro zaradi morebitnega izteka roka za začasno zavarovanje zahtevka, navajajo.

Zagovornik prvoobtoženega Dragana Tošića Marko Bošnjak je za STA povedal, da obramba še ni prejela nobenega obvestila o predvidenem nadaljevanju zadeve, se pa bo prilagodila dinamiki, ki jo bo določilo sodišče. Dodal je še, da se zastaranja v zadevi ni bati, saj je zastaralni rok za očitana kazniva dejanja 30 let, kar pomeni, da bodo zastarala šele leta 2038.

Prvostopenjsko sodišče bo moralo v ponovljenem sojenju v zadevi Balkanski bojevnik sicer ponovno izvesti vse dokaze, pri tem pa bo sodil popolnoma spremenjen senat.

V zadevi, ki se jo je prijelo ime Balkanski bojevnik, je bilo obtoženih 17 oseb, ki jih je policija aretirala 25. maja 2010. V sojenju, ki se je začelo slabo leto zatem, je sodišče novembra 2012 štiri obtožene obsodilo na zaporne kazni, ostale pa oprostilo, med njimi tudi Tošića. Še pred tem je sodišče izločilo večino obremenilnih dokazov.

Po pritožbah tožilstva in obsojenih je višje sodišče novembra lani vsem štirim obsojenim zaporne kazni zvišalo, za preostalih 13 pa slab mesec pozneje oprostilne sodbe razveljavilo in določilo, da se sojenje zoper njih ponovi. Odločilo je tudi, da so dokazi, ki jih je prvostopenjsko sodišče izločilo, zakoniti.