c S
Na posvetu o volilnem sistemu za večji vpliv volivca na izvoljenega kandidata 20.01.2014 12:51 Ljubljana, 20. januarja (STA) - Spremembe volilnega sistema so potrebne, in sicer zlasti v smeri zagotavljanja večjega vpliva volivca na kandidate, ki bodo izvoljeni v DZ, so se strinjali sodelujoči na današnjem posvetu o spremembah volilnega sistema. Predstavniki civilne družbe in pravne stroke so v DS predstavili nekatere načine, na katere bi bilo mogoče doseči ta cilj.

Posvet z naslovom Sprememba volilnega sistema po volji državljanov v prostorih DS organizira Zveza društev upokojencev Slovenije (Zdus). Predsednica zveze Mateja Kožuh Novak je poudarila, da so se v zvezi te tematike lotili zato, ker gre za eno najbolj perečih vprašanj, s katerimi se srečujejo v pogovorih z ljudmi.

Predsednik DS Mitja Bervar je med ključnimi slabostmi volilnega sistema izpostavil premajhen vpliv volivcev na izbor konkretnega kandidata. Tako volilnemu sistemu ne uspe v zadostni meri zadovoljiti pričakovanj državljanov. Zato je nujen splošen in vsebinski javni diskurz o spremembah volilnega sistema, je poudaril Bervar.

Po besedah pravnika Mira Cerarja so stranke neizogibni del moderne pluralne demokracije. "Ne ukvarjajmo se s tem, kako bi stranke ukinili, pač pa s tem, kako bi jih oplemenitili," je dejal. Po njegovih besedah je treba najti način, kako v danih razmerah izbrati najbolj politično varen volilni sistem, ki bi omogočal učinkovito politiko.

Vsi demokratični volilni sistemi, tako proporcionalni kot tudi večinski ali kombinirani, so po Cerarjevih besedah legitimni, a ima vsak tudi svoje pluse in minuse. Prepričan pa je, da aktualni sistem v Sloveniji potrebuje spremembe. Če bi ostali znotraj proporcionalnega, se zavzema za večjo dostopnost pri kandidiranju in tudi za preferenčni glas.

Pravnik Ciril Ribičič je v svojem referatu predstavil slabosti in prednosti različnih volilnih modelov. Po njegovi oceni bi bilo treba sistem oblikovati na temelju prednosti različnih modelov. Iz večinskega sistema bi bilo tako mogoče črpati stabilnost vlade in večji vpliv volivca na izbor kandidatov, iz proporcionalnega pa legitimnost in koalicijsko vlado.

Poslanka PS Maša Kociper pa je predstavila predlog zakona, ki ga je v proceduro vložila PS. Po njeni oceni bi bilo treba zagotoviti zlasti večji vpliv volivca na izvoljene kandidate. Tako v PS predlagajo zakon, ki ukinja volilne okraje, obenem pa uvaja absolutni preferenčni glas. Kociprova meni, da je takšen predlog uresničljiv.

Po oceni Emila Milana Pintarja, soavtorja predloga, ki ga je lani pripravil Zdus, trenutni sistem ne zadosti ustavni določbi, da ima v državi oblast ljudstvo, in "vedno pelje do volilne prevare". Obenem pa povzroča ideološko razcepljenost, saj omogoča močnejšim strankam, da tiščijo v skrajnosti, v obračunavanje z zgodovinskimi nasprotniki, je povedal.

Zato bi bilo po Pintarjevih besedah treba oblikovati kombinirani volilni sistem, ki bi omilil razcepljenost volilnega telesa. Možnost kandidature in izvolitve kandidata bi v tem primeru imele tudi skupine civilne družbe, je še povedal.

Predlog, ki so ga predstavniki Zdusa konec marca lani vložili v zakonodajni postopek skupaj z več kot 5600 podpisi podpore volivk in volivcev, sicer tedaj ni šel v parlamentarno proceduro.