c S

DUTB za razkritje seznama prenosov terjatev nima pravne podlage

15.01.2014 15:37 Ljubljana, 15. januarja (STA) - Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) ne bo razkrila seznama, katere terjatve sta NLB in NKBM prenesli nanjo, saj za to nima pravnih podlag. Sedaj z državo iščejo rešitve, da bi se to spremenilo. "Želimo zagotoviti, da bomo javnosti predstavili primerne informacije," je danes v Ljubljani dejal v. d. izvršnega direktorja DUTB Torbjörn Mansson.

"Ko je prišlo do konkretnega trenutka, smo še enkrat pri zunanjem pravnem strokovnjaku preverili, ali to lahko storimo, in za to nismo dobili potrditve," je Mansson pojasnil na novinarski konferenci. Zakon o državnih ukrepih za krepitev stabilnosti bank namreč onemogoča objavo preglednic, saj navaja, da DUTB javnosti razkriva informacije, ki so pomembne za njegovo poslovanje, kot velja za javne delniške družbe, razen v primeru podatka, ki je po zakonu, ki ureja bančništvo, zaupen.

Prenosi na DUTB, ki je z novim letom dobila glavnega izvršnega direktorja Christopherja Gwilliama, so se začeli konec minulega leta. Ekipa DUTB - ta sedaj šteje 20 ljudi, do konca meseca naj bi se ji pridružilo še 10 - sedaj z bankama pregleduje primere, pripadajočo dokumentacijo, ter se seznanja z IT podporo, kako dostopati do podatkov. Do sedaj so na DUTB po Manssonovih besedah sprejeli že več kot 10 odločitev o posameznih primerih.

"V nekaterih primerih je DUTB prevzel tudi terjatve, ki niso slabe," je povedal Mansson in pojasnil, da gre za takšne, ki jih dolžniki redno poplačujejo, a sodijo v skupino, ki ima z nekaterimi terjatvami težave. V nekaterih primerih bi lahko dolžnikom z objavo njihovih imen naredili tudi poslovno škodo, saj bi jih z oznako, da so na DUTB, lahko neprimerno označili, je menil.

Po drugi strani pa nekaterih terjatev banki (še) nista prenesli, ker postopki prodaj ali pogajanj ipd. še potekajo. Katere terjatve se prenašajo, sta banki sicer določili sami, njun načrt prestrukturiranja pa je potrdil bančni regulator, je povzel.

V DUTB po njegovih napovedih ne bodo komentirali nobenega konkretnega primera. Tako ni želel komentirati dogajanja glede prodaje stanovanj v Celovških dvorih v Ljubljani, ko se je stečajni upravitelj Vegrada AM že dogovoril s kupci za prodajo, DUTB pa ni dal soglasja k podpisu pogodb. "Ne bomo komentirali posameznega primera, naj pa povem, da je pri vseh naših odločitvah vodilo optimizacija vrednosti," je dejal.

Na ta primer so se odzvali v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), kjer so ocenili, da je dejanje DUTB "v danih razmerah nerazumno". "Očitno interesi potrošnikov, državljanov RS, ki imajo ključno vlogo pri reševanju bank, za DUTB niso vredni upoštevanja," so zapisali.

Ocenili so, da so projekcije gibanja cen stanovanj v naslednjih letih negativne, zato odločitve DUTB po njihovem mnenju ne prispevajo k cilju DUTB, da s pozitivnim zgledom pri upravljanju in prodaji premoženja spodbudi porast dobrih praks na slovenskem trgu. DUTB so že pozvali, naj ponovno pretehta odločitev o prenosu stanovanj v Celovških dvorih v portfelj DUTB, so v ZPS zapisali v sporočilu za javnost.

Mansson je glede nepremičnin, ki jih bodo s prenosom (slabih) terjatev dobili, dodal, da v DUTB tehtajo več možnosti in da njihova prodaja ni edina pot. Morda bomo aktivirali njihovo vrednost z oddajo v najem, morda se bomo povezali s skladom, možnosti je več, je orisal. Prenosi se bodo vršili vse do konca aprila, v marcu in aprili naj bi se jim pridružili še prenosi terjatev iz Abanke, ki pripravlja načrt prestrukturiranja, tega pa mora potrditi Evropska komisija.

DUTB je prenesene terjatve NLB in NKBM poplačala z obveznicami s poroštvom države, ki so po njihovih zagotovitvah tržno zanimive. Mansson je dejal, da bo šele na trgu jasno, ali jih bo na primer Evropska centralna banka vzela kot jamstvo za odobreno posojilo banki, a da zunanji signali po njegovih besedah kažejo, da bodo sprejemljive.