c S

Odbor DZ za daljše skupno trajanje pravice staršev do odsotnosti z dela zaradi otrok

15.01.2014 15:14 Ljubljana, 15. januarja (STA) - Odbor za delo je danes brez glasu proti za obravnavo na seji DZ pripravil dopolnjeni predlog zakona o starševskem varstvu, ki daljša skupno trajanje pravice staršev do odsotnosti z dela zaradi varstva otroka. Ob vprašanju neustavnosti dela zakona o registraciji istospolne skupnosti pa meni, da je domnevno spornost moč odpraviti s podzakonskim aktom.

Vladni predlog zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih med drugim širi očetovski dopust, ki je zdaj v celoti plačan za 15 dni, na 30 dni plačanega dopusta, je v predstavitvi predloga dejal državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dejan Levanič.

Zaradi finančnega položaja države se bo določba uveljavila, ko bo gospodarska rast v državi 2,5-odstotna. V treh zaporednih letih bi potem postopoma prišli do 30 dni plačanega očetovskega dopusta.

Poudaril je, da zakonski predlog ureja tudi dopust za socialne starše. Evropska direktiva namreč po njegovih besedah zahteva, da je tako kot za biološke starše urejeno tudi zanje.

Odbor je podprl nekaj manj kot 30 koalicijskih dopolnil, med katerimi jih je večina potrebna zaradi mnenja parlamentarne zakonodajno-pravne službe.

Pri 94. členu, ki opredeljuje rok za uveljavljanje pravice do otroškega dodatka, pa je večina v odboru prisluhnila opozorilom iz opozicije, da bi bili po novi ureditvi lahko starši ob rojstvu otroka prikrajšani za ta dodatek celo za štiri mesece. Člen zdaj ostaja odprt, tako da bo v nadaljnji zakonodajni obravnavi po mnenju predstavnikov ministrstva mogoče najti ustrezno rešitev.

Ocenjevanje ustavnosti 6. člena zakona o registraciji istospolne skupnosti pa je povezano s tožbo zoper državo, ki sta jo vložili dve tožnici. V tožbi izpodbijata odločbo kamniške upravne enote, ki je zavrnila njuno zahtevo za registracijo istospolne partnerske skupnosti zunaj uradnih prostorov.

Po mnenju vlade, s katerim se po današnji odločitvi strinja tudi odbor, je določilo 6. člena zakona mogoče urediti v podzakonskem aktu. Državni sekretar Levanič je dejal, da je na ministrstvu za delo že v pripravi predlog sprememb pravilnika o registraciji istospolnih partnerskih skupnosti.