c S

Patria ne bi smela dobiti podatkov, ki niso bili javni

15.01.2014 14:56 Ljubljana, 15. januarja (STA) - Nekdanji državni sekretar na ministrstvu za obrambo (Mors) Uroš Krek je na današnjem zaslišanju v zadevi Patria II dejal, da noben podatek, ki ni bil javen, ne bi smel z Morsa, četudi dokument ni imel oznake zaupnosti. Ocenil je tudi, da je imela Patria zaradi omenjenih podatkov konkurenčno prednost.

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je namreč danes nadaljevala glavna obravnava v zadevi Patria II, v kateri je nekdanji vodja temeljnih razvojnih programov na Morsu Peter Zupan obtožen zlorabe uradnega položaja, slikar Jure Cekuta pa napeljevanja k zlorabi.

Zupan je zlorabe obtožen, ker naj bi Cekuti junija 2005 med drugim predal načrt izvedbe projektov in načrt izdelave investicijskega dokumenta, s čimer naj bi bila Patria že pol leta pred objavo povabila k oddaji ponudb za dobavo oklepnikov 8x8 v prednosti pred konkurenti.

V dosedanjih obravnavah se je pokazalo, da omenjena dokumenta takrat nista imele oznake zaupnosti, sta pa po današnjih navedbah Kreka vsebovala tudi podatke (denimo podatek o dinamiki nabave oklepnikov), ki niso bili javno objavljeni in jih zato Patria ne bi smela dobiti. Za dokumenta je sicer Zupan pred časom zatrdil, da jih je Patria imela še preden je bil z njima seznanjen sam.

Krek je še ocenil, da bi bil ponudnik, ki bi dobil podatke iz obeh dokumentov, v prednosti pred ostalimi ponudniki. Je pa potrdil, da je imel Zupan glede na svoja pooblastila pravico in nalogo, da se pogovarja s ponudniki.

Da je imela Patria zaradi podatkov, ki naj bi ji jih pošiljal Cekuta, veliko prednost, je na današnjem zaslišanju ocenil tudi direktor Sistemske tehnike Milan Švajger. Kot je dejal, se je lahko tako Patria, ki je bila pri poslu njihova neposredna konkurentka, vnaprej organizirala, opravila stike z dobavitelji in podobno.

Sodnica mu je danes pokazala tudi elektronska sporočila, ki naj bi jih Cekuta in zastopnik Patrie Wolfgang Riedl pošiljala Patrii, pri čemer je ocenil, da je bila Patria očitno zelo dobro obveščena o projektu in da so podatki prihajali neposredno s samega ministrstva.

Ni pa ugovarjal ugotovitvi Zupanovega zagovornika, da je bil očitno tudi sam zelo dobro obveščen o projektu. Pri tem je pojasnil, da je nekaj informacij dobil od predstavnikov Morsa, ki so nadzorovali projekt izdelave oklepnikov 6x6 (te je ravno takrat izdelovala Sistemska tehnika), določene podatke pa jim je dal tudi takratni direktor Viator&Vektorja, lastnika Sistemske tehnike, Zdenko Pavček.

Tudi Zupan je izrazil prepričanje, da je bila Sistemska tehnika zagotovo zelo dobro obveščena o projektu, saj da je bila "hišna firma" Morsa.

Sodišče je danes zaslišalo še direktorico Rotisa, pogodbenega partnerja Patrie za nakup oklepnikov, Marijo Badovinac Črnkovič. Ta je ponovila navedbe iz preiskave, da se z Zupanom glede posla v času njegovega izvajanja ni pogovarjala, prav tako se ni srečala s Cekuto.

Sodišče naj bi februarja in marca zaslišalo še nekatere predstavnike Patrie in Riedla. Zaslišanje slednjega naj bi preko video konference potekalo v začetku marca.