c S

Oceno ustavnosti nepremičninskega davka zahteva tudi Občina Rogašovci

07.01.2014 16:20 Ljubljana, 07. januarja (STA) - Zahtevo za oceno ustavnosti zakona o davku na nepremičnine je sredi decembra vložila tudi Občina Rogašovci. Ta namreč zadnja leta kot edina občina ni pobirala nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, zato bi po zakonu prva tri leta ostala brez proračunskih sredstev od davka.

Občina na severovzhodu države ob meji z Avstrijo zahteva presojo ustavnosti 25. in 26. člena zakona o davku na nepremičnine, ki je začel veljati 1. januarja letos, je danes kot pooblaščenec občine sporočil odvetnik Jože Korpič.

Omenjena člena določata razdelitev prihodkov od davka na nepremičnine med občinami in državo v obdobju od leta 2014 do leta 2016. Davek se bo sicer polovično delil med državo in občinami, a izjema bodo prva tri leta, ko bo v celoti prihodek proračuna, občine pa bodo prejele enak znesek, kot so ga obračunale za nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča za leto 2012.

Občina Rogašovci zadnja leta kot edina ni pobirala tega nadomestila, zato v prvih treh letih veljavnosti zakona ne bi iz državnega proračuna prejela nobenih sredstev, občani pa bi davek plačevali.

Pobuda zato zahteva presojo temeljnih ustavnih načel v primeru, ko državljani oz. lastniki nepremičnin morajo plačati določeno stopnjo davka na nepremičnine v proračun, iz proračuna pa lokalna skupnost povrnjenega ne dobi ničesar.

Na Občini Rogašovci so prepričani, da so lastniki nepremičnin na območju občine zaradi tega v neenakopravnem položaju z ostalimi lastniki nepremičnin v državi.

Zahteva za presojo ustavnosti Občine Rogašovci se je tako pridružila zahtevi stranke SDS in Združenja občin Slovenije.

Zakonu se obeta še tretja zahteva oz. "razširjena pobuda za ustavno presojo", ki jo je pripravila SLS. Glede potrebnih podpisov v SLS čakajo na odgovore ostalih dveh strank opozicije, pričakujejo pa jih do konca dneva.

S sprejetim zakonom o davku na nepremičnine je nezadovoljen tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Na današnji novinarski konferenci je ponovil svoje stališče, da je bil davek potreben, a je bila izvedba slaba. Kot glavno trenutno težavo je opredelil prijavljanje sprememb namembnosti občinskih nepremičnin Geodetski upravi RS.

Janković je povedal, da so tudi Mestno občino Ljubljana (MOL) povabili k vložitvi zahteve za oceno ustavnosti, a je odločitev MOL, da bo šla v zahtevo le pod pogojem, da bo presojo zahtevalo Združenje mestnih občin Slovenije kot celota.