c S

SLS pripravila razširjeno pobudo za ustavno presojo nepremičninskega zakona

07.01.2014 15:59 Ljubljana, 07. januarja (STA) - Nepremičninskemu zakonu se obeta še ena, tretja zahteva oz. "razširjena pobuda za ustavno presojo", ki jo je pripravila SLS. Glede potrebnih podpisov čakajo na odgovore opozicije, pričakujejo jih do konca dneva. Poslanci SLS so sicer danes izrazili tudi nezadovoljstvo, da aktualna vlada še vedno nima novega gospodarskega in zdravstvenega ministra.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani poudaril prvak SLS Franc Bogovič, so v stranki pripravili celovito podlago za ustavno presojo zakona o davku na nepremičnine.

Besedilo so poslali tudi opozicijskima SDS in NSi, nepovezanim poslancem ter poslancema narodnih skupnosti. Na odgovore še čakajo in predvidevajo, da bodo že do konca dneva vedeli, ali jim bo uspelo zbrati potrebnih 30 poslanskih podpisov za vložitev zahteve za oceno ustavnosti zakona. V nasprotnem primeru bodo, tako Bogovič, šli v ustavno presojo zakona preko državnega sveta.

Pričakovati je sicer, da bo NSi prispevala podpise pod najnovejšo ustavno zahtevo, medtem ko naj tega ne bi storili poslanci največje opozicijske stranke SDS. To bi pomenilo, da pod zahtevo ne bi bilo dovolj podpisov in bi SLS morala ubrati drugačno pot.

Zahtevo za oceno ustavnosti omenjenega zakona, ki je začel veljati z novim letom, je sicer že minuli petek vložilo Združenje občin Slovenije, še sredi decembra lani pa je zakon v ustavno presojo poslala SDS.

Bogovič se je danes dotaknil tudi aktualnih političnih razmer in poudaril, da vladna koalicija že doslej ni izpolnjevala "kar nekaj" v aktualni koalicijski pogodbi predvidenih prednostnih nalog. V SLS si v tem trenutku po njegovih besedah želijo, da bi Slovenija čim prej dobila nova ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo ter za zdravje. Zdi se jim namreč nesprejemljivo, da ob prioritetah, kot sta zagon gospodarstva in zdravstvena reforma, nova ministra ne sodelujeta pri pripravi nove koalicijske pogodbe.

Nesprejemljivo je po Bogovičevem mnenju tudi to, da se je "začelo neko kupčkanje z interesi, kjer posamezniki ocenjujejo, da so še na razpolago določena denarna sredstva". Pri tem je omenil ugibanja o "razstavljanju in prestavljanju" področja energetike ter okolja in prostora. Zdaj ni čas za to, je dodal predsednik SLS.

Nujnost čimprejšnjega oziroma takojšnjega imenovanja novih ministrov za izpraznjena resorja sta danes izpostavila tudi vodja poslancev SLS Mihael Prevc in poslanec te stranke Jakob Presečnik. "Mislim, da je škoda vsakega dneva, ki ga je vlada izgubila, kaj šele mesecev, ki bodo očitno minili za to," je dejal Presečnik.

Poslanka SLS Jasmina Opec pa je spomnila na želje nekaterih koalicijskih strank, da bi se v novem dogovoru o sodelovanju zgledovali po Nemčiji. Kot je poudarila, si želi zgled pri tem, ko je Nemčija pospeševala gospodarstvo z nižanjem davkov ter okrepila svoje preiskovalne organe in jih poslala v davčne oaze. Poslanec Janez Ribič pa je kot najpomembnejše področje izpostavil potrebno koriščenje evropskih sredstev.