c S

Med uvajanjem eRecepta bodo izdajali recepte v papirnati in elektronski obliki

06.01.2014 18:12 Ljubljana, 06. januarja (STA) - Programska oprema, ki omogoča uporabo eRecepta, je po informacijah ministrstva za zdravje nameščena že pri skoraj vseh izvajalcih. Pred uvedbo projekta bo ministrstvo seznanilo vse izvajalce zdravstvene dejavnosti in lekarne s podrobnimi informacijami o načinih uporabe v vmesnem obdobju. V tem obdobju bo izdajanje receptov potekalo dvojno.

Na ministrstvu za zdravje so za STA navedli, da bo vmesno obdobje trajalo predvidoma vsaj tri mesece, v tem času pa bo izdajanje receptov potekalo dvojno. To pomeni, da bo bolnik bo dobil predpisana zdravila še natisnjena na obstoječem obrazcu, hkrati pa bodo zdravniki pošiljali recepte v lekarne po elektronski poti.

Z dvojnim načinom predpisovanja namreč želijo zagotoviti, da bolniki ne bodo ostali brez zdravila oz. se jim ne bo treba vračati k zdravniku po papirnati recept. "Samo usposabljanje in namestitev je časovno obsežnejša faza, zato smo jo morali izvajati po celi Sloveniji že pred začetkom uporabe sistema eRecept," navajajo na ministrstvu. Kdaj bo zaživel, pa niso navedli.

eRecept bo omogočal, da bodo zdravniki pošiljali recepte v lekarne po elektronski poti. Sistem elektronskega recepta bo po navedbah ministrstva prinesel boljšo učinkovitost in večjo preglednost predpisovanja receptov. Poleg tega bodo imeli zdravniki na voljo vpogled v vsa predpisana in izdana zdravila.

Aplikacija bo omogočala tudi enotni servis za interakcije med zdravili. Tako bodo lahko zdravniki in lekarniški farmacevti lažje ugotovili morebitna neskladja med zdravili.

S sistemom bodo omogočene dodatne kontrole in opozorila pri določenih skupinah bolnikov, kot so otroci, nosečnice in športniki. Z uvedbo eRecepta se bo zmanjšalo število napak in povečala varnost bolnika.

Nov informacijski sistem bo za tiste bolnike, ki imajo stalno terapijo, omogočal hitrejši vnos podatkov, bolj strukturiran vpis podatkov pa bo omogočal dodatne funkcionalnosti - npr. avtomatski izračun števila potrebnih škatel zdravila, navajajo na ministrstvu. Z eReceptom bo lahko zdravnik recept predpisal tudi v odsotnosti bolnika, omogočeni bodo novi načini predpisovanja in izpolnjeni tehnični predpogoji za INN predpisovanje.

Pilotni projekti eRecepta so potekali v zdravstvenih domovih Kranj, Bled, Sevnica, Ormož in lekarnah na teh območjih.