c S

DZ sprejel novelo zakona o delovnem času mobilnih delavcev ter zapisovalni opremi v cestnih prevozih

16.12.2013 08:24 Ljubljana, 13. decembra (STA) - DZ je danes s 55 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo zakona o delovnem času in obveznih počitkih mobilnih delavcev ter o zapisovalni opremi v cestnih prevozih, ki v slovenski pravni red prenaša evropsko direktivo. Ta med drugim vsebuje smernice za kategorizacijo rešitev predpisov s področja časov vožnje in počitkov poklicnih voznikov.

Glavni cilj novele zakona je sprememba sistema glob, ki so se do zdaj sicer lahko izrekale v razponu, vendar je bilo na podlagi praktičnih izkušenj nadzornih organov sklenjeno, da se sistem kazenskih sankcij popravi v skladu s smernicami evropske direktive. Omenjene smernice pa so podlaga za višino glob za posamezno vrsto prekrška s področja obveznih odmorov in počitkov poklicnih voznikov, s čimer bodo prekrški dejansko sankcionirani glede na njihovo težo.

Kot je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo in prostor Bojan Babič, morajo biti kršitve formulirane na podlagi kategorizacije iz direktive tudi zaradi tega, da bo možno njihovo sporočanje v nacionalni elektronski register cestnih prevoznikov, ki je vzpostavljen na podlagi evropske uredbe o skupnih pravilih glede pogojev za opravljanje dejavnosti cestnega prevoznika, ki je povezan v skupni evropski register.

Poleg tega pa predlog zakona tudi natančneje ureja vodenje evidenc delovnih časov voznikov, dopolnjuje način odvzema odobritev za tahografske delavnice, dopolnjuje sistem sankcij za tahografske delavnice ter dodeluje pristojnost carinski službi za izvajanje nadzora na podlagi tega zakona.