c S

Dr. Marko Pavliha na okrogli mizi 10 najvplivnejših pravnikov

16.12.2010 dr. Marko Pavliha

"Slovenske reakcije v zadnjih dvajsetih letih niso bile ustrezne, bile so po domače povedano premile. In seveda bodo tudi to arbitri upoštevali ..."

Osrednja tema okrogle mize 10 najvplivnejših pravnikov 2010 je bila »Pravnik med pravno korektnostjo in politično všečnostjo«, dr. Pavliha je glede svojega delovanja povedal:

V nadaljevanju razprave je dr. Pavliha glede pričakovane arbitraže o mejnem sporu med Slovenijo in Hrvaško ter predvsem objave novih zemljevidov Geodetske uprave Republike Hrvaške s sredinsko razmejitvijo Piranskega zaliva dejal, da je bil šokiran in zgrožen.

Na vprašanje dr. Accetta glede primerljivosti situacije, če arbitražnega sporazuma ne bi bilo in bi tudi prišlo do enakega incidenta z zemljevidi, oziroma zakaj je sam arbitražni sporazum zdaj toliko bolj  razlog, da je novi incident znanilo apokalipse, je dr. Pavliha pojasnil:

Dr. Pavliha je dodal, da ta hrvaška enostranska dejanja nimajo samo politične teže, temveč imajo tudi mednarodnopravno težo. "Če se določena dejanja ponavljajo in druga stran ustrezno ne odreagira oziroma jih izpodbija, se na ta način ustvarja neke vrste običaj in to je zopet tisto, kar me skrbi," je še pojasnil.

 

- OKROGLA MIZA 10 NAJVPLIVNEJŠIH PRAVNIKOV 2010

VIDEO POSNETKI IZJAV:

- Nataša Pirc Musar


Pripravil: Toni Tovornik

Video: Matjaž Gerčar

Fotografije: Bojan Krajnc


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.