c S

Google bo za izbris osebnih podatkov potreboval nekaj tednov

19.05.2014 10:20 New York, 19. maja (STA) - Iz ameriškega tehnološkega velikana Googla so konec minulega tedna sporočili, da bodo potrebovali nekaj tednov za vzpostavitev mehanizma, s katerim bodo lahko evropski državljani zahtevali izbris zastarelih informacij iz iskalnika. Sodišče EU je prejšnji teden Googlu namreč naložilo, da uporabnikom omogoči t. i. pravico do pozabe.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, se v ameriškem podjetju spopadajo z vprašanjem, kako ugoditi zahtevi evropskega sodišča. To je prejšnji teden odločilo, da lahko posamezniki od podjetja zahtevajo izbris zastarelih informacij iz brskalnika.

Zaenkrat še ni jasno, koliko zahtev so pri Googlu že prejeli, na splet pa med tem uhajajo informacije, da naj bi izbris starih zadetkov iz iskalnika med drugim že zahtevali nekateri politiki in druge izpostavljene osebnosti s spornimi preteklostmi.

Ob tem se pojavljajo bojazni, da bi z zlorabo pravice do pozabe lahko prišlo do cenzure interneta. Eden od nasprotnikov, ustanovitelj spletne enciklopedije Wikipedia Jimmy Wales, je odločitev sodišča označil za obliko cenzure, pri Googlu pa so po sodbi na kratko zapisali le, da so nad njo presenečeni.

Na drugi strani pa zagovorniki odločitve sodišča pravijo, da gre za velik korak naprej na področju varovanja osebnih podatkov. Ob tem poudarjajo, da izbris ne bo mogoč v primeru, kadar interes javnosti prevladuje nad pravico posameznika, kot je na primer v primeru javnih osebnosti.