c S

Vlada sprejela odlok za okoljsko sanacijo območja Stare Cinkarne v Celju

25.04.2024 07:03 Vlada je izdala odlok o določitvi degradiranega okolja in programa ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja na območju Stare Cinkarne v Celju. Program za sanacijo drugih območij Celja naj bi bil pripravljen do konca leta.

Območje stare Cinkarne skupaj z nekaterimi drugimi deli četrtega največjega slovenskega mesta velja za eno bolj izpostavljenih degradiranih območij v državi. Dozdajšnji poskusi za poseben zakon za celovito okoljsko sanacijo Celjske kotline niso bili uspešni, so po seji vlade napovedali na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo.

Območje stare Cinkarne je od leta 1875 do 1990 uporabljala Cinkarna Celje. Več desetletij je bila tam proizvodnja praženja cinkove rude in talilnica cinka. Dolgoletna proizvodnja z nevarnimi snovmi je pustila hudo okoljsko breme, kar je v zadnjih letih potrdilo več raziskav različnih ustanov.

To območje je opuščeno in ga je treba ustrezno sanirati, da se bo uporabljalo za potrebe nove urbanizacije pomembnega dela Mestne občine Celje, so v sporočilu po seji vlade zapisali na ministrstvu.

Velika obremenitev za zdravje ljudi

Ob tem so pojasnili, da je kljub prenehanju onesnaževanja in njegovi časovni oddaljenosti še vedno zaznavna velika obremenitev za zdravje ljudi. Po izvedenih sanacijskih ukrepih naj bi bilo območje sanirano tako, da ne bo več vpliva onesnaženih tal na podzemno in površinsko vodo. Tla naj bi bila sanirana do te mere, da ne bodo več predstavljala tveganja za zdravje ljudi in okolje.

>> Več: Vlada sprejela odlok za okoljsko sanacijo območja Stare Cinkarne v Celju