c S

Vlada sprejela mnenje o predlogu Zakona o paliativni in hospic oskrbi

27.03.2024 08:11 Vlada je na dopisni seji izdala mnenje v zvezi s Predlogom zakona o paliativni in hospic oskrbi, ki ga je Državnemu zboru predložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisano Jelko Godec. V svojem mnenju vlada predloga ne podpira in poudarja več ključnih vidikov zavrnitve.

Medtem ko predlog določa organizacijo, vzpostavitev mreže in financiranje paliativne ter hospic oskrbe v državi, vlada izpostavlja, da že obstoječi zakoni, kot je Zakon o pacientovih pravicah (ZPacP), pokrivajo področje paliativne oskrbe. Glede organizacije paliativne in hospic dejavnosti vlada meni, da predlog zakona ne prinaša bistvenih razlik oziroma izboljšav glede na že obstoječe stanje in da specialno urejanje zmanjšuje preglednost ter pravno varnost.

Vlada poudarja, da je pomembno, da se v zakonodaji ohranita doslednost in jasnost. V tem smislu opozarja na nekonsistentno izrazoslovje in pomanjkljivo terminološko usklajenost predloga zakona. Poleg tega opozarja na nedoslednosti pri financiranju ter na pomanjkanje jasnega načrta glede sredstev Evropskega socialnega sklada za financiranje paliativne oskrbe.

Na podlagi vsega navedenega vlada predloga zakona ne podpira in meni, da ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Vir: Ministrstvo za zdravje

  • Vlada Republike Slovenije