c S

Na odboru podpora noveli, ki z novo definicijo izraza vozilo širi tudi obseg obveznega zavarovanja

08.05.2024 13:04 Odbor za finance je podprl predlog novele zakona o obveznih zavarovanjih v prometu. Vlada je prepričana, da bo novela prinesla večje varstvo oškodovancev v primeru nesreč, v opoziciji opozarajo na dodatne obremenitve.

S predlogom novele zakona o obveznih zavarovanjih v prometu se v nacionalni pravni red prenaša spremenjena direktiva EU-ja o zavarovanju avtomobilske odgovornosti, je na seji odbora DZ-ja za finance pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za finance Nikolina Prah.

Zaradi nove opredelitve izraza vozilo predlog novele širi obvezno zavarovanje, ki po novem ne bo več vezano na obveznost prometnega dovoljenja in registracije, ampak na karakteristike iz nove definicije vozila. Kot vozilo bo po predlogu opredeljeno vsako motorno vozilo, ki je namenjeno za potovanje po kopnem in ga poganja mehanska moč, vendar ne vozi po tirih, in katerega največja konstrukcijsko določena hitrost je nad 25 kilometri na uro ali katerega največja neto masa je nad 25 kilogrami, največja konstrukcijsko določena hitrost pa nad 14 kilometri na uro.

Za vozilo se bo po novem predvidoma štelo tudi vsako priklopno vozilo, ki se uporablja skupaj s prej omenjenim vozilom, ne glede na to, ali je priklopljeno ali odklopljeno. Invalidski vozički, namenjeni izključno osebam s telesno oviranostjo, ne bodo šteli za vozila, je pojasnila Prah.
V praksi to pomeni, da bo treba obvezno zavarovati tudi določena vozila, ki po zakonu, ki ureja motorna vozila, ne potrebujejo prometnega dovoljenja, kot je veljalo doslej.

"Predlagane spremembe, ki sledijo določbam direktive, tako pomenijo večjo zaščito oškodovancev, smo pa pristopili k uporabi možne nacionalne diskrecije, ki jo omogoča direktiva," je dejala državna sekretarka. Tako je v predlagani noveli zakona določeno, da so vozila, ki v Sloveniji ne smejo biti udeležena v prometu, izvzeta iz obveznega zavarovanja. Morebitno škodo bo v tem primeru nosil škodni sklad, ki je ustanovljen pri slovenskem zavarovalnem združenju.

>> Več: Na odboru podpora noveli, ki z novo definicijo izraza vozilo širi tudi obseg obveznega zavarovanja