c S

Med prvimi 100 najvplivnejšimi evropskimi poslanci ni slovenskih imen

25.03.2024 07:15 Ali je mogoče statistično izmeriti moč vpliva politikov? Tako nalogo so si zadali pri raziskovalni platformi EUmetrix, obdelali tisoče podatkov in pripravili seznam najvplivnejših poslank in poslancev Evropskega parlamenta.

Na vrhu lestvice tistih z največjim vplivom lani je vodstvo, s predsednico Roberto Metsolo na prvem mestu. Med prvimi 100 najvplivnejšimi poslanci pa bomo zaman iskali slovenska imena.

Raziskovalni pristop EUmetrixa resda favorizira poslance večjih držav, vendar tega ni mogoče prevesti v pravilo, kar potrjujeta številčni, a slabše vplivni delegaciji Italije in Francije. 96 nemških evroposlancev se za ekipni naslov najvplivnejše delegacije tako ne more zahvaliti le statistični metodi.

Kaj pa šteje pri oceni posameznikov? Vodja projekta Davide Ferrari je za Radio Slovenija pojasnil, da jih je zanimala zakonodajna dejavnost poslancev, ali jim je z glasovanjem uspelo potrditi svoje predloge, ali so odgovorni za pripravo parlamentarnega poročila o določeni zakonodaji, če so torej t. i. poročevalci.

"Pozorni so bili tudi na to, ali so poslanci koordinatorji v okviru svoje poslanske skupine ali pa če so morda predsedniki posameznih parlamentarnih odborov," je dejal Ferrari.

>> Več: Med prvimi 100 najvplivnejšimi evropskimi poslanci ni slovenskih imen