c S

Izredna seja DZ-ja po uvodnem protestu opozicije prekinjena zaradi nesklepčnosti

17.04.2024 13:36 DZ bo na izredni seji odločal o predlogu novele zakona o zdravniški službi, predvideno pa je tudi odločanje o treh predlogih za posvetovalne referendume. Seja se je sicer začela z opozorili opozicije o zlorabi postopkov na odboru DZ-ja za zdravstvo.

SDS-a in NSi-ja predsednico DZ-ja Urško Klakočar Zupančičpozvali, naj odločanje o posvetovalnem referendumu o pridelavi, predelavi in uporabi konoplje v medicinske namene umakne z dnevnega reda oz. k temu pozove predlagatelja.

Kot so opozorili opozicijski poslanci, je bil predlog na odboru DZ-ja za zdravstvo namreč obravnavan nekorektno, saj so bili po njihovi oceni amandmaji podani prepozno in so tudi bistveno vsebinsko spremenili predlagano referendumsko vprašanje, ki uporabo konoplje razširja tudi na omejeno osebno rabo in ne zgolj uporabo v medicinske namene. Ob tem opozarjajo, da je bila opozicijskim poslancem onemogočena razprava o predlogu, o katerem odbor niti ni glasoval. "Zdi se, da sta sredi seje odbora predstavnik predlagatelja Darko Krajnc in predsedujoči Dean Premik ugotovila, da odbor ne more glasovati o vloženih dopolnilih, zato sta na vse pretege skušala najti manever, s katerim bi zaobšla dolgotrajen postopek spreminjanja predloga za razpis posvetovalnega referenduma in tega rokohitrsko spremenila na seji," Svobodi očitajo v NSi-ju.


>> Več: DZ bo odločal o noveli zakona o zdravniški službi in treh predlogih za posvetovalni referendum