c S

Vrhovno tožilstvo: Obsodilna sodba v zadevi Patria dokazuje uspešno delo tožilstva

05.06.2013 15:17 Ljubljana, 05. junija (STA) - Današnja obsodilna sodba v zadevi Patria dokazuje, da je tožilstvo uspešno tudi pri pregonu najzahtevnejših kaznivih dejanj, so sporočili z vrhovnega državnega tožilstva. Poudarili so, da dokazovanje in preganjanje korupcije, ki jo je tožilstvo obtoženim očitalo v zadevi Patria, sodi med najzahtevnejše kazenske postopke tožilstva.

Današnja obsodilna sodba je po mnenju vrhovnega državnega tožilstva dokaz, da je tožilstvo tudi v tem "dolgotrajnem, zahtevnem in odmevnem primeru" dobro opravilo svoje delo.

Tožilstvo je obtožbo podkrepilo s prepričljivimi dokazi, na podlagi katerih je sodišče izreklo obsodilno sodbo, kar je potrditev strokovnosti tožilskega dela, so zapisali. Poudarili so, da so delali povsem enako kot njihovi tožilski kolegi v Avstriji in na Finskem in na podlagi istih dokazov.

"Ne oziraje se na pritiske, ki spremljajo naše delo, bo tožilstvo še naprej delovalo strokovno in predano ter tako prispevalo k zagotavljanju učinkovitejšega pravosodja in krepitvi zaupanja v pravno državo," so dodali.

Ljubljansko okrajno sodišče je danes razglasilo sodbo v primeru Patria. Vse tri obtožene, poleg Janše še lastnika Rotisa Ivana Črnkoviča in brigadirja Toneta Krkoviča, je spoznalo za krive kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov.

Sodba še ni pravnomočna, je pa sodišče sledilo predlogu tožilstva in Janšo obsodilo na dve leti zapora, Črnkoviču in Krkoviču je prisodilo 22 mesecev zaporne kazni. Vsi bodo morali plačati še po 37.000 evrov stranske denarne kazni.