c S

Iskanje Tovšakove se intenzivno nadaljuje, Bratuškova želi s pristojnimi primer raziskati

23.05.2013 07:50 Ljubljana, 22. maja (STA) - Iskanje nekdanje prve dame Vegrada Hilde Tovšak se intenzivno nadaljuje doma in v tujini. Za njo je bila danes tudi formalno objavljena mednarodna tiralica, policija pa razmišlja o razpisu nagrade. Premierka Alenka Bratušek želi na sestanku s policijo, tožilstvom, sodstvom in pristojnimi ministrstvi ugotoviti, kaj se je zgodilo in kako naprej.

Generalni direktor policije Stanislav Veniger zagotavlja, da Tovšakovo, obsojeno in obdolženo za več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete, že od sobote intenzivno iščejo po celotni državi in tudi v tujini. Zatrdil je, da policija dela vse, kar je v njeni moči. Veniger ni razkril, kje vse jo iščejo, poudaril pa je, da preverjajo vse možnosti, kam bi lahko šla. Ob tem je dodal, da so v preteklosti iskali veliko ljudi in večino tudi našli, "ene prej, ene kasneje".

Iskanje Tovšakove je tudi po besedah notranjega ministra Gregorja Viranta visoka prioriteta policije. "Policija se s tem intenzivno ukvarja in prepričan sem, da jo bomo ujeli," je dejal Virant.

Na izginotje Tovšakove se je danes v Bruslju odzvala tudi premierka Alenka Bratušek. Po njenih besedah je to, kar se je zgodilo, nedopustno. "Treba bo najti odgovornega za to, kar se je zgodilo," je še poudarila.

Bratuškova je sicer v zvezi z izginotjem Tovšakove za četrtek ob 14. uri sklicala sestanek vodstva policije, tožilstva, sodstva in pristojnih ministrstev. S pristojnimi želi namreč ugotoviti, kaj se je dejansko zgodilo, kako rešiti to situacijo in kaj je treba storiti, da do takih primerov ne bo več prihajalo, so sporočili iz njenega kabineta.

Pred tem pa bo minister za pravosodje Senko Pličanič na seji vlade tudi predstavil ukrepe, ki jih na ministrstvu pripravljajo s ciljem, da se primer Hilde Tovšak ne bi več ponovil. Kot navajajo na ministrstvu, se lahko ukrepi združijo v tri vsebinske sklope: z zakonskimi spremembami do učinkovitejšega pravosodja, večja osebna odgovornost v pravosodju in imenovanje skupine ekspertov.

Pličanič sicer še pričakuje poročilo o delu Specializiranega državnega tožilstva. Kot so za STA povedali na omenjenem tožilstvu, mu ga bodo poslali v četrtek, kot je minister tudi zahteval. Je pa po Pličaničevem mnenju sicer vodja Specializiranega državnega tožilstva Harij Furlan "ravnal korektno in svojemu položaju primerno", ko je napovedal odstop, če bi se izkazalo, da je napako naredilo tožilstvo.

Generalni državni tožilec Zvonko Fišer je uvedel tudi nadzor nad tem tožilstvom, ki naj bi bil končan do konca meseca, poročilo o poslovanju v primerih odločanja o Tovšakovi pa do ponedeljka pričakuje od višjih sodišč v Ljubljani in Mariboru tudi predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša.

Iskanje Tovšakove je sicer tako v medijih kot na spletnih družbenih omrežjih sprožilo številna ugibanja in poplavo neuradnih informacij o tem, kje se nahaja. Tako naj bi jo med drugim v soboto videli v Portorožu, v ponedeljek pa na zagrebškem letališču. Pojavljajo se ugibanja, da bi se lahko skrivala pri sorodnikih v tujini, bodisi v Keniji ali ZDA. Po pisanju Večera pa naj bi se v torek oglasila nekomu od bližnjih. Zaokrožile so tudi različne šale, komentarji in fotomontaže na račun tega primera.

Zagovornik Tovšakove Boris Kanduti je danes za STA povedal, da svoje stranke ne more priklicati na nobeno mobilno številko, ker ne obstajajo več.

Tovšakova sicer ni edina Slovenka, ki jo išče Interpol, Slovenija ima trenutno aktualnih okoli 200 mednarodnih tiralic, je za STA pojasnil vodje sektorja za mednarodno policijsko sodelovanje na Generalni policijski upravo Dušan Kerin. Je pa Tovšakova, kot kaže, trenutno med najbolj iskanimi slovenskimi ubežniki. Po Kerinovih besedah so merila za prioriteto iskanja kazniva dejanja z zelo veliko škodo, ogrožanje človeškega življenje oziroma smrt nekoga ter to, ali ima zadeva velik odmev v javnosti.

Nekdanja direktorica Vegrada Tovšakova je bila sicer do petka v priporu zaradi očitkov treh kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja daril v znani zadevi glede delavcev na gradbišču Termoelektrarne Šoštanj (Teš). Mariborsko okrožno sodišče je v petek pripor odpravilo, vendar ga je dan pozneje znova odredilo. Ker policija Tovšakove še ni našla, je bila razpisana tudi mednarodna tiralica.

Ob tem so se v medijih pojavila ugibanja, da Tovšakova sploh ne bi prišla na prostost, če bi bila nova zahteva za pripor vložena prej ali če bi Tovšakova že prestajala kazen, ki ji je bila že naložena v drugih postopkih na sodišču. Zaradi njenega primera bodo morali svoje postopke pojasnjevati tako pristojno tožilstvo kot pristojni sodišči.

Ob tem je spletni portal PlanetSiol.net danes objavil informacijo, da vodja Specializiranega državnega tožilstva Harij Furlan na obtožnici, ki jo je mariborsko okrožno sodišče prejelo v petek, ni spremenil datuma, ko je "nameraval" vložiti obtožnico, to je danes, 22. maja.

PlanetSiol.net je tudi objavil informacijo, da je v petek, 17. maja, preiskovalna sodnica sprejela sklep, da se po uradni dolžnosti obnovi del kazenskega spisa. "Iz originalnega spisa je namreč izginilo oziroma se je izgubilo kar 150 listov kazenskega spisa, in sicer od listovne številke 631 do 780," navajajo na omenjenem spletnem portalu.