c S

Slovenija dobila enajsto vlado, prvič jo vodi ženska

21.03.2013 07:49 Ljubljana, 20. marca (STA) - Državni zbor je nocoj z 52 glasovi za in 35 proti imenoval enajsto slovensko vlado, prvič pa jo bo vodila ženska. Ministrsko ekipo Alenke Bratušek, ki bo posle od članov vlade Janeza Janše prevzela v četrtek, sestavlja 11 ministrov in dve ministrici, od tega ena brez resorja.

Poleg Bratuškove, ki vodi PS, bosta v vladi sodelovala predsednika še dveh koalicijskih partneric - prvak DL Gregor Virant kot minister za notranje zadeve in javno upravo ter prvak DeSUS Karl Erjavec kot zunanji minister. Predsednika četrte koalicijske partnerice SD Igorja Lukšiča pa v ministrski ekipi ni.

Nocoj so tako v DZ poleg Viranta in Erjavca prisegli finančni minister Uroš Čufer, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik, minister za obrambo Roman Jakič, minister za kulturo Uroš Grilc, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak, minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan, minister za infrastrukturo in prostor Igor Maher, minister za pravosodje Senko Pličanič, minister za zdravje Tomaž Gantar ter ministrica brez listnice, zadolžena za vodenje resorja za Slovence v zamejstvu in po svetu, Tina Komel.

Nekateri so si že izbrali tudi svoje državne sekretarje, sicer pa je pričakovati, da bo nova ekipa najožje sodelavce predstavila ob četrtkovih prevzemih poslov.

Kot je ob predstavitvi ekipe pojasnila Bratuškova, želi nova vlada graditi pozitivno alternativo krizi. Nočejo biti gasilci, saj tudi požigali in podžigali niso; hočejo biti tisti, ki gradijo, je poudarila. Kot prvo prioriteto vlade je izpostavila umiritev političnih strasti in ponovno uveljavitev strpnega socialnega dialoga. Izrazila je tudi pripravljenost, da se pri ključnih rešitvah seže čez mejo koalicije in opozicije.

Po glasovanju v DZ je Bratuškova v izjavi za medije dejala, da verjame, da bo lahko ekipo vodila po poti pozitivnih sprememb in napredka. "Vem, da nam ne bo vedno lahko in da bodo odločitve, ki jih bomo sprejemali, težke, a hkrati verjamem, da skupaj premoremo dovolj modrosti, energije in vztrajnosti, da bomo dosegli zastavljene cilje," je dejala.

V osemurni razpravi je bilo iz poslanskih skupin koalicijskih strank pričakovano slišati pozitivne ocene ministrske ekipe. Napovedovali so, da bo nova vlada delovala v dobrobit državljanov, da bo delovala državotvorno ter da bo lahko kljub nekaterim razlikam med koalicijskimi partnericami uspešna. Opozicijo pa so pozivali, naj ministrom da priložnost, da se dokažejo s svojim delom.

V novi opoziciji so bili do nove vladne ekipe kritični. V SLS vlado Alenke Bratušek vidijo bolj kot izhod v sili, v SDS in NSi pa so imeli pomisleke tudi glede kompetentnosti posameznih ministrov. Zlasti je bil do ministrov in predsednice vlade oster vodja poslancev SDS Jože Tanko. Upanja, da bo vlada "s tako majhno integriteto in strokovnostjo" učinkovita, po njegovih besedah ni veliko. Matej Tonin iz NSi pa je novo ekipo opisal kot divji cvet; ta je "na pogled vedno zelo lep, vsebina pa je največkrat strupena".

Ob robu današnjega zasedanja DZ so nekoliko odmevali tudi očitki Maherju, da je lastnik črne gradnje, kot so danes razkrili mediji. Jakič pa je v razpravi DZ opozoril na potrebo po zaščiti poslancev, da jim prisotni na galeriji ne bi mogli brati z računalnikov. Eden od medijev je namreč na spletu objavil fotografijo, ki prikazuje Jakičevo dopisovanje o kadrih na obrambnem ministrstvu.

Kako dolg bo mandat nove vlade, je sicer vprašanje, saj se je nova predsednica vlade v koalicijski pogodbi obvezala, da bo po letu dni odšla po zaupnico v DZ.

Ministrsko ekipo so danes v DZ poleg koalicijskih poslancev PS, SD, DL in DeSUS podprli tudi nepovezana poslanca Ivan Simčič in Borut Ambrožič ter poslanec madžarske narodne skupnosti Laszlo Göncz. Poslanec italijanske narodne skupnosti Roberto Battelli se je h glasovanju sicer prijavil, a glasoval ni. Proti so glasovali poslanci SDS, SLS in NSi, poslanec SDS Marijan Pojbič in nepovezani poslanec Ivan Vogrin pa nista glasovala.

Sestava DZ se bo z imenovanjem nove vlade sicer nekoliko spremenila. Poslanske vrste zapuščajo novoimenovani ministri, ki so bili doslej poslanci, v DZ pa se vračajo nekateri ministri Janševe vlade. Janša (SDS) in Radovan Žerjav (SLS) pa sta se poslanskima mandatoma, ki bi jima znova pripadala, odpovedala.

Bratuškovi je ob potrditvi ministrske ekipe čestital predsednik republike Borut Pahor in novi vladi zaželel uspešno delo. Hkrati je izrazil pripravljenost za sodelovanje v korist države in državljanov, z veseljem pa pričakuje tudi pobude in predloge Bratuškove.

Poslanec v Evropskem parlamentu Milan Zver (SDS) pa je ob današnjem glasovanju v DZ ocenil, da je bil Janša za nekatere enostavno predober premier in se je morala vlada posloviti, ker je bila uspešna. "To je mogoče samo v razmerah politične nenormalnosti, ki jo pri nas 'gostimo' že desetletja," je zapisal.

Današnjo izvolitev nove vlade so sicer spremljali tudi manjši protesti. Pred parlamentom se je po izvolitvi novih ministrov zbralo nekaj več kot 20 ljudi, ki so skandirali "Oblast ljudem, ne pa strankam", nekaj deset ljudi pa je nasprotovanje vladi izreklo že ob začetku zasedanja.