c S

Vlada sprejela spremembe uredbe o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti

20.03.2013 07:17 Ljubljana, 19. marca (STA) - Vlada, ki opravlja tekoče posle, je sprejela spremembe uredbe o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti, ki se usklajuje z novostmi novele zakona glede ukinitve načrtov najemov nepremičnega premoženja države. Sprejela je tudi sklepe glede prenosa nepremičnin oz. lastninske pravice v korist občine oz. stanovanjskega sklada.

Vlada, ki opravlja tekoče posle, bo spremembe uredbe o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti objavila v uradnem listu. Kot je razvidno iz vladnih gradiv, novela vsebuje nekaj pomembnih novosti, med drugim natančno določa pristojnosti za upravo ter za pravosodje pristojnih ministrstev na področju ravnanja s stvarnim premoženjem, pri čemer ureditev sledi uveljavljeni praksi.

Sprememba uredbe ureja tudi položaj, ko nepremičnina nima določenega upravljavca. V teh primerih bo nujne pravice in naloge v zvezi z nepremičninami izvrševalo za upravo pristojno ministrstvo, ki lahko vladi predlaga določitev novega upravljavca. Uredba prilagaja vsebino dejstvu, da lahko v skladu z zakonom sklepajo pravne posle izven veljavnih načrtov pridobivanja in razpolaganja tudi samoupravne lokalne skupnosti.

Med novostmi uredbe so tudi poenostavitev vsebine načrtov pridobivanja in razpolaganja ter na novo urejeni pogoji oddajanja nepremičnega premoženja države v najem in pogoji oddajanja nepremičnega premoženja države v brezplačno uporabo.

Na današnji seji je vlada sprejela tudi sklep, na podlagi katerega bo ministrstvo za obrambo na občino Postojna brezplačno preneslo 13 praznih vojaških stanovanj. Za podpis pogodbe je pooblastila ministra za obrambo, ki opravlja tekoče posle, Aleša Hojsa.

Vlada je omenjeni sklep sprejela na podlagi sklepa s 26. julija lani, s katerim je potrdila letni program sofinanciranja ministrstva za obrambo investicij v lokalno javno infrastrukturo v občini Postojna zaradi obremenitev, ki jih povzroča delovanje Slovenske vojske. V programu je predvideno, da se obveznosti ministrstva za lani delno pokrijejo iz proračuna, delno pa s prenosom lastninske pravice na nepremičninah v lasti države ter v upravljanju ministrstva za obrambo. Z brezplačno odsvojitvijo nepremičnin bo občini omogočeno reševanje stanovanjske problematike, je navedeno v vladnih gradivih.

V korist občine Tržič pa je vlada sprejela sklep o brezplačni odsvojitvi nepremičnine oziroma zemljišča v upravljanju ministrstva za obrambo. Gre za "močno degradirano" zemljišče, ki je bilo v sklopu opuščene vojašnice v Križah, je zapisano v vladnih gradivih. S prenosom nepremičnine bo lahko občina v okviru svojih pristojnosti in nalog območje uredila v površine za oddih, rekreacijo in šport ter zavarovala območje mokrišča kot naravno vrednoto.

Vlada je danes sprejela tudi sklep, da z namenom povečanja namenskega premoženja in kapitala na javni Stanovanjski sklad RS prenese lastninsko pravico na 506 stanovanjih, ki so v upravljanju pri Stanovanjski komisiji vlade ter ministrstvu za pravosodje in javno upravo.

Stanovanja se prenašajo kot bremen prosta. Stanovanja in pripadajoči deli, za katere bo ugotovljeno, da so predmet postopkov denacionalizacije ali sporov glede lastništva, bodo zaradi onemogočenosti razpolaganja izločeni iz sklepa, je še navedeno v vladnih gradivih.