c S

Novela zakona o kazenskem postopku gre v drugo obravnavo

06.03.2013 07:32 Ljubljana, 05. marca (STA) - DZ je s 70 glasovi za in 10 proti sklenil, da je novela zakona o kazenskem postopku primerna za drugo obravnavo v DZ. Proti so glasovali poslanci SD. Še pred glasovanjem so nekatere poslanske skupine napovedale, da bodo novelo v prvi obravnavi podprle, v drugi pa ne, če nekatere s stroko neusklajene določbe ne bodo spremenjene.

V razpravi je namreč Mirko Brulc (SD) opozoril, da je vlada v DZ vložila s strokovno javnostjo neusklajeno besedilo zakona, saj so bili nekateri bistveni členi "prilepljeni ali dodani na poti med vlado in DZ". Med neusklajenimi določbami je navedel tudi možnost medijskega prenosa glavnih obravnav in ukinitev klasičnega zapisnika.

Tudi Rihard Braniselj je potrdil, da so bili po odhodu DL iz koalicije v novelo vrinjeni nekateri predlogi, s katerimi se v DL ne strinjajo. Med drugim ne podpirajo ukinitve klasičnega zapisnika. Ne strinjajo se tudi z možnostjo prenosov glavnih obravnav, saj ocenjujejo, da bi slednje v tem primeru lahko postale "resničnostni šov".

Novela sicer določa posebno hitro obravnavo prestopkov, povezanih z gospodarskimi zadevami. Določa tudi, da mora oškodovanec sam kriti stroške kazenskega postopka, kadar se je ta začel na njegov predlog, če po začetku glavne obravnave svoj predlog umakne.

Novela predvideva tri različne možnosti slikovnega in zvočnega snemanja glavnih obravnav s strani sodišča in prenosa glavnih obravnav s strani medijev. Po predlogu se ukinja klasični zapisnik sodnih obravnav, kar naj bi skrajšalo postopke in razbremenilo sodnike.

Po oceni Eve Irgl (SDS) zakon prinaša "posebno hitro obravnavanje kaznivih dejanj zoper gospodarski kriminal, čemur ni mogoče racionalno nasprotovati". Glede možnosti prenosa obravnav pravi, da so sodišča državni organ, zato "ni razloga, da njihovo delovanje ne bi bilo neposredno izpostavljeno javnosti".

Maša Kociper je nasprotno v imenu PS ocenila, da praktično nobena država na svetu ne prakticira prenosov glavnih obravnav, saj je s slednjim povezanih preveč težav. "Če kdo misli, da sodne obravnave potekajo na način, kot je to videti iz ameriških filmov, se pač zelo moti. Realnost je zelo, zelo drugačna in zlasti veliko manj atraktivna," je dejala.

V DeSUS po navedbah Marjane Kotnik Poropat pretežni del tistega, kar predvideva novela, podpirajo, podobno kot DL pa jih moti ukinitev pisnega zapisnika sodnih obravnav in uvedba možnosti snemanja in prenosa glavnih obravnav. Tu bi bila po njeni oceni potrebna širša uskladitev s stroko.

V NSi po besedah Ive Dimic snemanje obravnav s strani sodišč podpirajo, saj menijo, da bo snemanje pripomoglo k skrajšanju glavnih obravnav, nasprotujejo pa popolni ukinitvi klasičnega zapisnika.