c S

Enajst kandidatov za nadomestnega župana Maribora

21.02.2013 07:32 Maribor, 20. februarja (STA) - Na nadomestnih volitvah 17. marca, na katerih bodo Mariborčani izbirali naslednika Franca Kanglerja, se bo za županski stolček potegovalo 11 kandidatov. Kljub nasprotovanju protestnikov dosedanjim političnim elitam so med njimi večinoma strankarski kandidati, s podporo volivcev pa kandidira le eden.

Na marčevskih volitvah bodo Mariborčani izbirali naslednika Franca Kanglerja, ki je po vrsti uličnih protestov 31. decembra lani odstopil z županskega položaja. Kangler sam ne bo znova kandidiral, je pa podprl podžupana Milana Mikla, ki bo na volitvah nastopil kot kandidat Županove liste in SLS. Mikl pravi, da bo v primeru izvolitve nadaljeval program, ki ga je začrtal Kangler, a upoštevajoč trenutne razmere in zmožnosti.

Kot prvi je kandidaturo za nadomestnega župana, ki bo občino vodil do naslednjih rednih volitev predvidoma jeseni prihodnje leto, s podporo svoje stranke vložil predsednik mestnega odbora SNS Folko Puconja. S strankarskimi kolegi v Ljubljani pripravlja program, ki bo usmerjen v razvoj malega gospodarstva in naj bi Maribor ponovno pretvoril v gospodarsko središče države.

Kandidatka druge najmočnejše politične skupine v mestnem svetu SDS (takoj za Županovo listo in SLS) je biologinja Andreja Špernjak. V današnji prvi javni predstavitvi je povedala, da je "politično popolnoma neobremenjena" in želi postati županja vseh Mariborčanov.

Na povezovanje se sklicuje tudi kandidatka Liste za pravičnost in razvoj (LPR), ki po številu mestnih svetnikov zaseda četrto mesto. Direktorica študentskih domov Lidija Divjak Mirnik vidi rešitev za mesto v združevanju različnosti in opustitvi dosedanjih praks vodenja občine.

Tretja najmočnejša stranka v mestu DeSUS ne bo imela svojega županskega kandidata, medtem ko se je LDS kljub nedavnemu razkolu znotraj mestnega odbora stranke odločila, da v njenem imenu kandidira nekdanji direktor mariborskega zavoda za turizem Milan Razdevšek. Slednji je povedal, da se je za kandidaturo odločil predvsem zato, ker mu je mar za Maribor, v stranki pa se čutijo odgovorni, da to storijo in tako povečajo možnost izbire.

Opozicijska SD, ki je po protestih izstopila iz mestnega sveta, stavi na poslanca Matevža Frangeža, ki je pokazal zanimanje za vodenje drugega največjega slovenskega mesta še pred odstopom Kanglerja. "V letu in pol do rednih volitev želimo mesto stabilizirati, sanirati in očistiti, zato da potem zastavimo ambiciozen program modernizacije," je povedal.

NSi je za svojega kandidata za župana izbrala nekdanjega mestnega svetnika Avgusta Herička. Slednji računa predvsem na svoje dolgoletne izkušnje v gospodarstvu, saj meni, da je zadnji čas, da se Maribor po dolgih letih "tehnokratskega vladanja" začne voditi kot gospodarsko družbo.

Za župansko kandidaturo se je kljub preteklemu neuspehu znova odločila Monika Piberl iz stranke Glas žensk Slovenije. Kot prvo nalogo v primeru izvolitve si je zadala odstop mestnega sveta, zatem pa je po njenih ocenah treba pregledati finančno stanje občine.

S svojim županskim kandidatom je zadnji dan vlaganja kandidatur presenetila Lista za Maribor nekdanjega mariborskega župana Alojza Križmana. To je odvetnik Andrej Ketiš, ki se je za kandidaturo odločil, ker je "stanje v državi in mestu takšno, da je treba, da nekdo, ki ni iz politike, poskusi postaviti zadeve nazaj na pravo mesto".

Edini nestrankarski kandidat je sociolog Andrej Fištravec, ki so ga danes javno podprli tudi mariborski vstajniki. V predvolilni kampanji bo skušal čim prej ugotoviti, kje Maribor sploh je. Tako kot v zadnjih dneh, bo še naprej z obiski po institucijah skušal opraviti hiter "kulturni, socialni in ekonomski screening", pri čemer manevrskega prostora po njegovih besedah ni veliko.

Medtem ko je Fištravec za kandidaturo zbral več kot 1200 podpisov, sta bila ostala napovedana nestrankarska kandidata manj uspešna. Borec za čisto lokalno okolje Franc Jesenek bo zato kandidiral s podporo Stranke slovenskega naroda, Denis Kokol pa je od kandidature odstopil. Kot neodvisni kandidat je nameraval kandidirati tudi Teodor Lorenčič, a je iz zdravstvenih razlogov predčasno izstopil iz volilne tekme.

Na volitvah bodo Mariborčani poleg nadomestnega župana izbirali še kandidate za štiri izpraznjena mesta svetniške skupine SD v mestnem svetu. Kandidate za mestne svetnike so z izjemo stranke Glas žensk Slovenije vložile vse prej omenjene politične stranke z županskim kandidatom. Prav tako so svetniške kandidate prijavile DeSUS, Zeleni Slovenije ter SMS-Zeleni Evrope, ki se niso odločile za lastnega županskega kandidata.