c S

Slovenija in Hrvaška sta si izmenjali elektronski obliki memorandumov

12.02.2013 11:26 Ljubljana, 12. februarja (STA) - Slovenija in Hrvaška sta si v ponedeljek prek sekretariata arbitražnega sodišča v Haagu izmenjali memoranduma za arbitražo o meji. Gre za integralni besedili v elektronski obliki, so danes sporočili z zunanjega ministrstva. Tako v Haag kot v Zagreb je z diplomatsko pošto posredovan tudi memorandum z vsemi prilogami v pisni obliki, so dodali.

V skladu s procesnim odlokom arbitražnega sodišča ima Slovenija devet mesecev časa, da do 11. novembra letos pripravi proti-memorandum, v katerem se bo odzvala na zahtevek in argumentacijo hrvaške strani.

Celoten postopek pred arbitražnim sodiščem je zaupen in obe državi sta zavezani k spoštovanju njegove zaupne narave. Konkretno to pomeni, da bi razkritje zahtevka druge strani javnosti pomenilo grobo kršitev postopka pred arbitražnim sodiščem, so še sporočili z MZZ.

Slovenski memorandum po navedbah MZZ obsega 650 strani in ima še 5200 strani prilog ter 250 strani zemljevidov.

Hrvaški memorandum ima devet zvezkov in nekaj več kot 3600 strani. Osnovni del memoranduma je spisan na približno 300 straneh in vsebuje stališča Hrvaške o poteku meje na kopnem in na morju med Hrvaško in Slovenijo ter o ostalih vprašanjih, ki so predmet spora. Preostalih 3300 strani vsebuje dokaze in pravne vire na podlagi dejstev, s katerimi bodo podprli svoja stališča.

Rok za oddajo memorandumov za arbitražo se je iztekel s ponedeljkom. Po eno verzijo morata državi posredovati tudi vsem petim članom arbitražnega sodišča. Za to naj bi poskrbel sekretariat, kar je za STA potrdil tudi Jernej Sekolec, član arbitražnega sodišča, ki ga je imenovala Slovenija.